« Skämta måste man få göra | Startsidan | Röstat och klart väder »

12 juni 2004

Kryonik

Innan vi stack i väg till B.s barns grillfest fastnade jag en stund framför TV:n. Det var ett program i ettan som handlade om medlemmarna i Alcor som efter döden fryser ned sina kroppar (kryonik kallas det) i förvissningen om att i framtiden kommer det teknik som gör det möjligt för dem att återupplivas. En del väljer att bara frysa ned huvud och hjärna, i övertygelse om att en dag kommer det gå att klona en kropp som går att koppla ihop med huvudet och hjärnan och på så sätt återupplivas.

Det är i stora plåtcylindrar, inte helt olikt stora termosar, kropparna förvaras flytande kväve i -196 °C. Kroppsvätskorna ersätts med glukol. Men härsknar inte cellerna ändå? Kommer man någonsin att kunna väcka dem som frusit ned sig i väntan på att få återupplivas? Vem vill vakna upp år 2204? Vem vill vakna upp 2404 med en ny kropp som kopplats ihop med huvudet?

Dyrt verkar det vara. Jag drar alltid öronen åt mig när det handlar om pengar i sådana här sammanhang. En bra affärsidé verkar det i alla fall vara. Fundersam var i alla fall förnamnet för min egen del efter att ha sett programmet. Jag har lite svårt att anamma sådant här. Jag personligen tror inte alls på kryonismens teorier. Men de som tror på det dör kanske lyckligare? De dör med förvissningen att åter en dag få återuppstå?

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 12, 2004 9:35 EM