« Guantanamo och Persson | Startsidan | Inkontinens »

17 maj 2004

Val i skymundan

Rekordstort röstskolk förespås till valet nu i juni. Göran Perssons förhoppningar om ett valdeltagande på 50 procent i år kommer antagligen att grusas rejält. Men hallå! Ett mer anonymt val har sällan skådats. Det är snart bara en månad kvar och jag misstänker att många inte ens vet om att det kommer att ske den 13:e juni.

Röstskolk? Vilket ord. Jag själv måste erkänna att jag inte gått och röstat till EU-parlamentet tidigare val, 1995 och 1999. Jag har inte varit intresserad eftersom jag inte anser att vi ska vara med i EU. Jag röstade emot införandet av ny valuta och en gång i tidernas begynnelse röstade jag emot att vi överhuvudtaget skulle gå med i EU.

I år tänker jag dock lägga min röst inför EU-parlamentet. Tokrösta på ett parti (inte juni-listan) som jag inte skulle rösta på i de allmänna valen. Det partiet som är mest öppet negativt mot EU kommer att få min röst. Inte för att det spelar någon roll att just jag röstar känns det som, men det är mer som en principsak.

Som jag skrev får några dagar sedan är EU-parlamentet inte det organ som på något sätt påverkar den politiska agendan inom EU. I mina ögon är det mer ett spel för galleriet. Varför bry sig? Lilleputtlandet Sverige, numera en i mängden av många små länder. EU kostar mer än det smakar. Norge klarar sig förutan. Jag tror mer på ett nordiskt samarbete.

Jag vill ha en folkomröstning om EU-konstitutionen. Men den lär inte komma, riksdagen vågar inte låta en sådan komma till stånd. Även om folkomrösningar bara är rådgivande, är resultatet svåra att trolla bort från politiska agendan.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 17, 2004 7:23 FM