« Pornofiering | Startsidan | Hearingen i går »

13 maj 2004

Hur påverkas vi?

Jag minns som i går när rörliga bilder kablades ut på TV när den vietnamesiske soldaten sköt den unga pojken i tinningen och ur skottsåret pumpades det ut en stråle blod. Jag har fortfarande bilden på näthinnan. Det var nog första gången jag insåg hur grym vår värld är och kan vara. Visst hade jag slukat böcker om första och andra världskriget och läst om förintelsen, men det var inget mot detta, som blev så verkligt i verkligheten. En bok är en bok. En bild säger mer.

Jag såg i går inspelade filmsnuttar på halshuggningar av två amerikanska medborgare, en var visst från förra året och den som alla nu talar om. Visst var de otäcka. Men till min förfäran inser jag att åren som gått har gjort mig förhärdad och de hemska, råa bilderna bara rullar förbi, jag noterar vad som sker - men inget fastnar på näthinnan. Jag kunde sova gott i natt. Det gjorde jag inte den natten efter att ha sett pojken som sköts i huvudet.

Vietnamkriget och allt som där skedde och visades av media, har senare efterföljts av andra krig och andra konflikter. När jag tänker på Vietnamkriget, förutom då pojken som sköts, finns det en annan bild som fastnat på näthinnan. Den lilla flickan som springer naken mot fotografen, med ryggen full av brinnande napalm. Finns det fler än jag som upplever detta? Att allt mediabrus gör att man inte reagerar och berörs lika mycket som förut?

Frågan kommer då med automatik, utan att för den skull känna mig som en panisk moraltant, hur upplever ungdomarna detta brus? TV. Video. Våldsspel. Internet med sajter som www.rotten.com och liknande dito som visar de vidrigaste av vidrigaste bilder. Blir de vana? Fastnar inget på näthinnan? Berörs de? Påverkas de? Negativt?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 13, 2004 11:44 FM