« Vems Gud avses? | Startsidan | Skjuta på sittande ankor? »

25 maj 2004

Hemlösa barn

Att bli efter med hyran en eller två månader om man har en tajt ekonomi är nog inte helt ovanligt. Vissa månader tycks räkningarna klumpa ihop sig och har man inga reserver så kanske hyran prioriteras bort, med tanken att man på något sätt ska få ihop till den nästa månad. Det här gäller nog inte bara barnfamiljer utan även ensamstående eller par som har låga inkomster. Hyrorna bara höjs, men lönerna halkar efter. Det är otroligt vilka nivåer hyrorna har stigit till, speciellt i storstäderna.

Det blir nog lätt som ett ekorrhjul. Ja, jag kan bara gissa då jag själv aldrig befunnit mig i den situationen, men jag har hört berättas om hur andras ekonomier totalt brakat ihop av olika orsaker. En väntad utbetalning från försäkringskassan uteblir eller fördröjs rejält (ibland har f-kassan handläggningstider upp till 12 veckor), det kan vara skäl nog att ekonomin går i sank. Så den som dömer ut dessa människor som oekonomiska ska nog kanske tänka efter lite. Visst kan det bero på det, men i dessa fall borde socialtjänsten hjälpa till med att sanera ekonomin och att försöka hjälpa dem med hur de ska sköta sin ekonomi på ett fungerande sätt.

Numera är det lätt för hyresvärdar att vräka sina hyresgäster, både på gott och ont. Visst finns det hyresgäster som borde bo ensamma långt ute i skogen där de inte skulle störa resten av husets hyresgäster. Att de vräks förstår jag. Hemlösa blir de dock. Antalet hemlösa ökar stadigt. Men att vräka barnfamiljer som halkat efter med hyran är väl ganska magstarkt? Vad gör socialtjänsten? Socialtjänsten verkar erbjuda dem dålig hjälp. I slutet av 1990-talet ändrades socialtjänstlagen så att socialtjänsten skulle ta större hänsyn till barnets bästa. Men det verkar inte fungera som tänkt.

En genomgång gjordes andra halvåret 2001 i Stockholm av antalet vräkningar och hur många av dem som drabbade barnfamiljer, 96 av de 314 vräkta hushållen bestod av barnfamiljer. En kompis kan tillfälligt husera en annan kompis. Men det kan inte vara lätt att hitta tillfälligt husrum för en hel familj. Barn ska inte behöva bli hemlösa. Barn behöver trygghet. Barn ska inte behöva lida för att föräldrarna inte får livets pussel att gå ihop riktigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2004 1:31 EM