« Avsätt Bush | Startsidan | Hand med djur »

20 december 2003

Inte god jul

Jag har ofta skrivit om julens negativa sidor. Ensamhet. Fylla. Barn som far illa, vars ögon knappast tindrar ikapp med julstjärnorna. Kvinnor som misshandlas. De hemlösa. Jag tänker inte upprepa mig i år igen.

Men skänk en tanke, rent av en eftertanke, på detta faktum. Julen är inte en enda lång sockersöt familjehelg för alla. Verkar det som om din granne, Agda 85 år, sitter ensam hemma – dag efter dag i jul – bjud in henne och dela med dig av ert överflöd. Får du indikationer på att det inte står rätt till inne hos grannen, du hör barnen gråta, en kvinna som blir slagen eller högljudda fyllegräl. Ring på och fråga vad som händer. Pejla läget. Strunta inte bara i det. Passerar du förbi någon som sitter och försöker skramla ihop några enkronor i sin keps. Släng ned en tjuga. Den går säkert till en flaska Rosita. Men den kanske värmer och skänker tröst en stund i jul?

Jag firar inte jul. Det är många, många år sedan jag så gjorde. Jag har inte firat julen med mina föräldrar/syskon sedan...ja, jag minns inte ens. Kan det vara tjugo, trettio år sedan senast? De har slutat fråga. Kanske inte så underligt :))). Men lite ledighet tackar man inte nej till. Fast jag ska jobba som vanligt i julveckan, fem av veckans sju dagar - 06.30 till 18.30 – fem jobbiga tolvtimmarspass. Upp 04.00 och hem cirkus 20.00. Det blir långa dagar. Jobba, sova och äta är inte en helt fel beskrivning av den kommande veckan.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 20, 2003 6:02 FM