« Surfa med modem | Startsidan | Nytt säkerhetshål »

11 december 2003

Höns i bur

Nu väntar 10 månaders fängelse och en halv miljon kronor skadestånd för en ung kvinna som bara ville hönsen väl. Metoderna kan diskuteras, men jag förstår agerandet och vete sjutton om jag själv inte skulle kunna bli så upprörd och själv agera i någon liknande situation. Men jag anser att det är våra lagstiftare som ska agera och det med det snaraste. Varför ska allt alltid förhalas in i det sista? De äggproducenter som inte anser sig ha råd att förändra sitt produktionssätt kanske ska se sig om efter ett annat affärsområde?

Det har pratats så länge om frigående höns och att de mår bra av att få slippa leva i små burar där de knappt kan vända sig. Jag minns Astrid Lindgrens engagemang i denna fråga. En djurskyddslag tillkom 1988 som 80-årspresent åt Astrid Lindgren. Det har inte hänt så mycket sedan dess kan tyckas.

Själv har Astrid Lindgren yttrat följande:
- Lex Lindgren - vem har kommit på att kalla den nya djurskyddslagen för det? Är det meningen att jag skall känna mig smickrad över att få denna lagen uppkallad efter mig, när den i sin nuvarande form är meningslös?

En höna vill gå in i ett värprede som ligger lite skyddat och mörkt till när hon ska lägga sin ägg. Lite så där lagom privat skulle man kunna påstå. Det förstår jag till fullo. Hur ska hon kunna göra det i en pytteliten bur där hon tvingas till närkontakt med sina "burkollegor" dygnet runt. Ser man på bilden som visas om du klickar på första länken i denna dagboksanteckning förstår du vad jag menar.

Ja, jag har ju höns själv och efter x antal år med frigående höns kan jag en hel del om deras beteende och livsvillkor, dock är jag inte en expert. Men sunt bondförnuft och egen erfarenhet räcker långt. De vill ha fräscht vatten. Mat i tråg samt att kunna söka sin egen mat genom att picka runt på marken. Deras pickbeteende är starkt ingrott. De vill ha möjlighet att kunna sandbada, det vill säga kunna borra ned sig i torr och lös sand för att göra sig själv rena från exempelvis parasiter. De vill ha sittpinnar att vila på.

De vill kunna sola sig. Ja, när solen ligger på står våra höns och solbadar. De verkar dyrka solen lika mycket som en värsta solbadare likt mig. De vill kunna gå undan för sig själva. De måste ha plats för att kunna hålla ihop flocken, på sitt sätt. Rangordningen är strikt. Nåde den höna som står lägst i rang att ta för mycket space. Tupp måste finnas. Även om vi människor kanske tycker att hönsens kärleksliv verkar vara hur tråkigt som helst, här kan Magnus Uggla med sina tre sekunder komma till sin rätt.

Ska man slakta dem, vilket vi inte gör med våra (vem kan äta sina husdjur), eller avliva dem på grund av sjukdom eller ålder ska det ske humant. Våra hönor har det bra. Det unnar jag alla andra hönor i hela världen. En höna är ett levande väsen som är värd all respekt.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 11, 2003 9:14 FM