« Tänk med hjärtat | Startsidan | Bokrean »

19 februari 2009

Varning för HTMl-mail

Många kör html-mail. Att det medför risker förstår nog inte alla. En del förstår, men struntar i det. De bryr sig nog inte om det jag skriver nedan. Men kanske någon som inte förstår riskerna blir lite mer upplysta, det är i alla fall min förhoppning med detta bloginlägg.

HTML-mail

Detta ovan ser väl ganska ofarligt ut. Bildvisning har jag slagit av i min mailklient men att slänga in lite loggor gör att mailet ser officiellt ut. Fast bilderna kan ju komma från vilken webserver som helst. Det behöver inte alls vara Microsofts loggor eller vilka loggor nu som missbrukas i skumma syften.

Ej HTML

Så här ser det ut i normalfall i min mail då den varken visar bilder eller html, utan ren text. Länken ser nu helt plötsligt lite underlig ut. Det får i alla fall mig att fundera. Den är visserligen fullt klickbar i textvarianten, men just detta exempel är en länk jag aldrig skulle klicka på. Jag tror inte att Microsoft är avsändaren. Någon annan som har en annan åsikt?

Bilderna plockas från
http://213.79.39.121/images.jpg
och
http://213.79.39.121/images1.jpg

Koden för länken är

<a href="http://64.208.28.197/ldr.exe">
http://update.microsoft.com/microsoftupdate</a>

Så var vaksam på länkar du inte känner till även om avsändaren verkar seriös. Men det går bra att fejka avsändare, lika bra som det går att manipulera html-koden som ovan i en HTML-mailklient.

Se upp där ute!

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 19, 2009 6:48 EM