« Uteliggare | Startsidan | Att vara en bloggare eller inte? »

17 november 2008

Svensk mentalitet?

Är vi flata av oss?

Saxat ur Aftonbladet:
Taket på bilen fläktes upp vid kollissionen med älgen. Bodig stapplade mannen ut från bilen och vinkade efter hjälp - utan resultat.
– Upp till 30 bilar passerade, men ingen stannade..

Vad säger detta om den svenska mentaliteten? Är vi flata av oss? Orkar vi inte bry oss? Har vi inte tid?  Sköt dig själv och skit i andra? Hänsyn och samverkan i trafiken?

Att ingen av dessa bilister som susade förbi stannade är förunderligt. Nästa gång kanske det är de själva som behöver hjälp och då misstänker jag nog att de skulle uppskatta att någon annan stannade.

Frågan är hur denna händelse skulle ha hanterats i ett annat land? Det jag har sett i vissa muslimska länder är att där verkar folk bry sig mer om varandra. Att göra gott och att hjälpa varandra är en del av mentaliteten.

För många år sedan upplevde jag en liknade sak i Östtyskland innan muren föll. Min familj och jag körde på några vildsvin mitt i natten på väg hem till Sverige och ingen stannade, även svenskregistrerade bilar susade förbi. Det tog många timmar innan någon stannade och än fler timmar innan polisen kom och vi kunde få hjälp till färjan via en bogseringsbil.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 17, 2008 2:44 FM