« Upprepningar - inlärda fraser? | Startsidan | 41 frågor »

23 september 2007

En firmafest jag inte skulle vilja ha varit med på!

Nazisterna vill gärna förneka, och andra grupperingar också, att Förintelsen ägt rum utan att det är århundradets fejk. Hur de nu kan anse detta? Förmodligen tror de på tomten också?

Det finns så mycket dokumentation runt Förintelsen att jag har svårt att förstå att någon kan förneka och förkasta den. Tvärtom så borde vi alla lära oss något av den grymhet människan är kapabel till och se till att det inte upprepas, vilket tyvärr har gjorts sedan dess, fast i andra former.

Hitler har efterföljts av andra ledare som inte följt demokratins spelregler och straffat regimkritiker och hela folkgrupper. Hur många oskyldiga sitter fängslade under svåra förhållande av sina egna regimer? Vad händer i USA:s hemliga fångläger? I Guantanamo?

Nu har ett fotoalbum lämnats in till Förintelsemuseet i Washington. Jobb som jobb? Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade? Eller var de så indoktrinerade att de tyckte att de gjorde sin plikt?

I lägret dödades folk på löpande band, för att inte tala om andra aktiviteter som exempelvis läkaren Josef Mengele som utförde diverse grymma medicinska experiment på fångarna. I lägren var ett människoliv inte mycket värt. De som arbetade där var i sina egna ögon bra människor, goda kamrater och ansåg sig själva civilserade, allt enligt DN:s artikel. Undra vad de tyckte/tycker på ålderns höst? Hur kändes/känns det att ha så många människoliv på sitt samvete?

Humöret är på topp, någon har tagit fram ett dragspel, personalfesten verkar precis ha börjat. Att de jobbar på Auschwitz verkar inte bekomma de skrattande på bilden. Det unika fotoalbumet visas nu för första gången.

En firmafest som vilken annan som helst? Jag själv ska snart på en firmafest och det ska bli kul. Men å andra sidan jobbar jag inte med att döda människor eller tortera dem. Nej, mitt jobb är harmlöst och skadar ingen, tvärtom gynnar det många. Att döda andra människor hör forntiden till. Bödeln har inte längre plats som yrke i Sverige, tack och lov.

Jag är emot dödsstraff och anser att detta yrke (bödel) ska avskaffas i alla länder. Fast vad som sker i det fördolda i vissa länder har väldigt få koll på. Det som inte syns, finns inte? Det som inte belyses och uppmärksammas av journalister och andra aktörer förblir i det fördolda?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 23, 2007 4:27 EM