« Personlig registreringsskylt - GOOGLE | Startsidan | Vårt nya sårbara samhälle »

9 augusti 2007

Smog hotar klimatet

Rubriken på artikeln är ”Asiatisk smog hotar klimatet”, men mig veterligen har fler städer runt om i världen problem med smog i storstäderna. Skulle den smogen vara mindre farlig för klimatet?

De fann att de bruna sot- och stoftmolnen regionalt ökat solens värmande effekter i troposfären med runt 50 procent. Forskarna har också försökt beräkna hur mycket de bruna stoftmolnen värmt upp atmosfären i regionen mellan 1950 och 2000. De kom fram till att de under den perioden svarat för en ungefär lika stor värmeökning som växthusgaserna, mellan 0,5 och 0,8 grader under perioden.

Visst oroar det mig, kanske inte personligen - men jag tänker på vilken värld vi lämnar över till våra barnbarn och dess efterkommande. Den obalans vi har åstadkommit, kommer de att kunna återställa den?

Läste även om att nu har det konstaterats att en kinesisk delfin är utrotad. Det finns många utrotningshotade djur världen runt, men denna delfinart är borta - finito.

För första gången på 50 år har ett stort ryggradsdjur försvunnit från jordens yta. Den långnosade Yangtzedelfinen har nu förklarats officiellt utrotad. Orsak: Industrialiseringen av Kina.

Jag misstänker att vi kommer att få fler rapporter om djur som utrotats. Människan är världens största och värsta rovdjur. Vi inte bara dödar och suger ut jordens tillgångar för att äta och överleva, vi förstör miljön med vår rovdrift på jordens resurser.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 9, 2007 2:35 EM