« Vårt nya sårbara samhälle | Startsidan | Datorn kaputt igen.... »

11 augusti 2007

På sjunde dagen varde hon frisk?

Nytt förslag är inte ”hårdare tag”? Inte? Vad är det då? Jag tror inte på argumentet att förbättra kvalitén på vården för de sjukskrivna. Är man sjuk, så är man sjuk. Vi alla är olika och det går inte att dra alla över en kam.

Att öka resurserna till rehabilitering, terapi, sjukgymnastik och annan behandling är däremot bra. Men människor svarar olika på behandlingarna. Fast jag tror inte att pengar kommer att läggas på detta, utan grundbulten är att regeringen vill ha in mer kulor i kassan. Punkt slut.

På TV i går hörde jag att genom att dra ned på sjukskrivningarna så hoppas Alliansen på detta sätt kunna finansiera andra delen av jobbavdragen. Det är som att gå över lik tycker jag, bildligt talat.

Ungefär 90-talet diagnoser har fått ny sjukskrivningstid och nya riktlinjer om förväntad arbetsförmåga.

Projektledaren bakom de nya riktlinjerna medger att de blir kontroversiella. Särskilt gäller det diffusa symtom som utmattningssyndrom och långvarig värk.

– Vi kan inte säga att vi har god vetenskaplig grund för de nya riktlinjerna, säger Larsson som är på Socialstyrelsen.

– Det får vi ta. Om vi duckar för de svåra diagnoserna känns det inte så meningsfullt att ta fram riktlinjer.

Hallå? Det får vi ta säger Socialstyrelsen. Jag påstår att det är gemene man som får ta skiten. De som blir sjuka och inte kommer att bli sjukskrivna. De som är sjuka och som kommer att börja tvingas jobba innan de är friska, snacka om att slita på kroppen att gå och jobba om man inte är frisk. Men arbetare är utbytbara.

Ge sjutton i att ge järnet på jobbet och bränn inte ut dig för i normalfallet ska utbrändhet inte vara grunden för en sjukskrivning. Sänk tempot. Ta inte på dig för mycket. Följ din kropps signaler. Fast det lätt det är att dras med i hetsen och glömma bort detta. I det hårda klimatet som råder på arbetsmarknaden är det svårt att följa dessa råd.

Socialstyrelsen har kikat brett och det är många sjukdomar det gäller, så vi snackar inte bara utbrändhet och utmattningssymptom. Vi snackar inte bara om människor som har diffusa smärtproblem, de som ibland kallas sveda-, värk- och brännkärringar.

3.3.3 Detaljerade rekommendationer för specifika diagnoser. (Läs pdf-filen som finns som länk). De detaljerade rekommendationerna har systematiserats under tretton huvudgrupper av diagnoser. Dessa utgår ifrån kapitelindelningen i International Statistical Classifikation on Diseases (ICD 10) med den enda skillnaden att vissa kapitel slagits samman för att hålla volymen nere.
Tabell 1. Huvudgrupper i beslutsstödet.
1. Infektioner
2. Tumörer
3. Endokrina sjukdomar
4. Psykiska sjukdomar och syndrom
5. Sjukdomar i nervsystem och sinnesorgan
6. Hjärt- kärlsjukdomar
7. Andningsorganens sjukdomar
8. Gastrointestinala och urologiska sjukdomar
9. Hudsjukdomar ICD
10. Rörelseapparatens sjukdomar
11. Graviditet och graviditetskomplikationer
12. Symptom
3. Skador och olycksfall

Ryggskott är det många som drabbas av. Socialstyrelsen säger: ”Akuta ryggsmärtor avtar som regel inom 7-14 dagar. Läkningstiden kan påverkas negativt av vila och inaktivitet.” Detta ska vara en slags norm. Men de som faller utanför denna norm och fortfarande har akuta smärtor efter 14 dagar? Ska de tvingas gå och jobba ändå? Detta var bara ett exempel.

Det kommer att bli intressant att se de övriga 90-talet diagnoser som får en norm/maxsjukskrivningstid, en del finns listade via SVT hemsida. Människor är inte lika. Människor reagerar inte lika på behandlingar. Jag tycker att detta nya tänk bara är olustigt och ger mig dåliga vibbar.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 11, 2007 6:03 FM