« Ett test är väl bättre än inget test alls? | Startsidan | Hemma igen »

5 april 2007

Parodontit - tandlossning

Häromdagen hörde jag både på nyheterna och läste i DN om tandlossning, eller parodontit som det heter på fackspråk.

Det var en skrämmande läsning. Över 3.000 slumpvis utvalda personer har ingått i studien som varat i 16 år.

Sammanlagt inträffade 110 dödsfall under de 16 år som studien pågick. När personerna avled var de i snitt 47 år gamla. Kvinnorna som avled hade en förväntad ytterligare livslängd på drygt 36 år och männen på 31 år. Sambandet var tydligt - ju sämre munhälsa desto större risk. Risken för cancer och sjukdomar i mag-tarmkanalen var fördubblad jämfört med personer med bra munhälsa.

De som ligger mest på minus är de som röker. Jag hittade en bra sida som beskriver förloppet, läs den - speciellt om du är rökare.

Jag själv har alltid gått hos tandläkaren två gånger om året. Ja, jag är rökare och dricker starkt kaffe så det har varit för att ta bort de missfärgningar detta orskakar. Hål i tänderna har jag inte haft sedan jag var ung.

En dag sa tandläkaren att jag hade början till tandlossning, han mätte tandfickorna och de var upp till 7 mm på vissa ställen. Inte bra. Det enda jag i efterhand har funderat över är att han borde ha sett det tidigare och det ska jag faktiskt fråga honom om nästa gång varför han inte alertade mig tidigare.

Jag hamnade hos en mottagning som har tandlossning som specialitet. Det var inga roliga nyheter jag fick. Enligt dem var prognosen riktigt dålig för några av mina tänder, men jag följde deras anvisningar och efter ett halvår hade fickorna minskat radikalt. De på mottagningen var imponerade, med tanke på att jag är rökare och rökare brukar ha svårt att kunna förbättra statusen så radikalt.

Men jag har fortfarande två tänder som ligger i farozonen. Det fick jag reda på i går när jag var där. Det är två tänder som jag nu får börja jobba med för att försöka minska fickorna och kanske få bort inflammationen. Jag har själv inte märkt något, tandköttet ser friskt ut och jag blöder inte - men inflammationen finns nere på djupet fortfarande.

Ja, jag vet att sluta röka är den bästa medicinen. Men så långt har jag inte kommit att jag ens tänkt tanken att försöka. Nikotin är som heroin, om än inte värre - verkligen beroendeframkallande och för många är det inte helt enkelt att bara sluta röka, andra har det betydligt lättare. Jag vet inte vad det beror på, psyket eller generna - eller bäggedera.

Du som är rädd om dina tänder kanske redan nu ska börja tänka på att sköta om dem lite bättre. Tandtråd är bra. Det finns även borstar på Apoteket som man kan använda och borsta mellan tänderna. Storlek mindre lär det bli första tiden och märker du att du måste öka storleken då är du på rätt väg.

Var rädd om dina tänder.
Förr i världen var det för att inte bli tandlös.
Numera är det för att inte dö i förtid.

Du som har tandläkarskräck, försök övervinna den.
Numera behandlar många tandläkare under narkos.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 5, 2007 6:08 FM