« Mordhota en liten isbjörnsunge? | Startsidan | Länktåget »

24 april 2007

Bloggosfären har blivit en plaskdamm?

Jag har skrivit dagbok på nätet, reload, blog - olika namn, men samma sak sedan 1997. Därför tycker jag att jag har en viss erfarenhet av hur bloggosfären har utvecklats under tidens gång.

Det som jag ser nu tycker jag inte om och det är en av anledningen till att jag just nu har lite blogtorka eller med andra ord tappat lusten att blogga, men förhoppningsvis återkommer den när jag blir frisk och kry.

En annan anledning till att jag inte bloggar regelbundet är att jag är utan dator igen, och den jag använder nu kan jag bara ha på en halvtimme åt gången för den låter som en skördetröska och jag orkar inte med oljudet.

En del kanske tycker att jag kommer att kasta sten i glashus, men jag tycker nog att för min egen del finns det ett och annat glasfönster som är öppet och alla stenar kommer inte att krossa glas.

Jag har ibland Twinglat, jag har en liten pytteannons, jag pingar dock sällan Intressant och använder etiketter mycket sparsamt. Jag jagar inte besökare och jag bryr mig inte speciellt om jag åker upp, halkar ned eller ur listor. Jag skriver för min skull och det är bara en bonus om andra läser och gillar det jag skriver.

Men det som fått mig att krokna helt senaste tiden är att en del bloggar numera ser ut som rena rama reklamportaler, det är mer annonser än vad det är text. Jag förstår att även bloggare vill tjäna pengar, men jag har slutat besöka de bloggar som ser ut som rena rama reklammarknadsplatser.

Dubbel bokföring tycker jag är en underlig blogföreteelse. Att ha två bloggar under olika namn och sedan kommentera själv i respektive blog? Vad är syftet med detta? Om jag ska vara ärlig tycker jag nog att det är lite underligt, minst sagt.

Twingly är en bra tjänst om någon bygger en text som handlar om en artikel i tidningen eller som en källhänvisning, men om det bara skrivs några ord om artikeln och sedan länkas till DN och SvD så tycker jag att det känns fel, om länkningen går till överdrift - då upplever jag det bara som att bloggaren bara vill synas - oavsett vad texten handlar om. Än värre om länkar till DN och SvD sprids som dynga, det vill säga att i ett och samma inlägg finns ett x antal länkar till dessa tidningar och inte speciellt mycket text som kommenterar artiklarna.

Etiketter använder många och det är ett bra sätt att kategorisera inläggen, men när en text som kanske bara är tio rader lång nästan har fler etiketter än texten undrar jag lite över syftet.

Intressant är en bra tjänst, jag använder den sällan - det är bara om jag tycker att jag skrivit något som kan intressera eller beröra många. Jag har alltid trott att Intressant är till för just det, inte för att pinga alla inlägg, oavsett innehåll.

Bloggosfären känns numera stundtals som en plaskdamm. Det finns många bra bloggar, så tro inte att jag drar alla över en kam. Men numera när det finns många bloggar så kanske det är oundvikligt att en och annan ramlar ned i denna plaskdamm i sin iver över att få besökare? Plus att det för vissa som ändå bloggat ett tag gått överstyr?

Klimatet har blivit hårdare. Många får oförtjänt taskiga kommentarer. En del kommentarer är helt irrelevanta och om jag ska vara ärlig får vissa kommentarer mig att fundera på om personen i fråga bara är ute för att djävlas eller om hissen har stannat halvvägs. Att syssla med blogmobbning är något som jag ogillar. Det finns en människa bakom varje blog och det verkar inte alla tänka på. Bakom tangentbordet tycks många tappa alla hämningar.

Jag kommer inte att nämna några namn/bloggar.
Det är upp till var och en att tolka texten ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 24, 2007 7:47 FM