« Spel och dobbel om Mona Sahlin | Startsidan | Bloggportalen »

19 januari 2007

Backdoor.Haxdoor.S Trojan.Schoeberl.E

På senaste tiden har det droppat in massvis med mail som ska framstå som de kommer från Nordea. Nordea har återigen utsatts för en enorm phising-attack (eller phishing som en del stavar det). Varför väljer de Nordea som target? Har Nordea extra dålig säkerhet via nätet eller vad är det frågan om? Jag är Nordea-kund, men jag börjar dra öronen åt mig. Det kanske är dags att byta bank?

Nu har i alla fall polisen haffat några, men jag misstänker att det återstår många, många därute som kommer att forstätta med denna, till synes mycket lukrativa verksamhet. Nordea får nog ta och göra något åt det hela om deras trovärdighet inte ska sänkas helt.

Många virusprogram hejdar inte denna trojan som utnyttjas vid dessa bedrägerier.

Samma sak gäller Norton Antivirus från Symantec, som först vid jul släppte Norton Antivirus 2007 med skydd mot rootkit. Äldre versioner riskerar att missa Haxdoor, trots uppdaterade virusdefinitioner.

Låter mycket betryggande. Not! De som har andra äldre versioner kommer tydligen att vara helt oskyddade från sådana här attacker och infektioner, såvida man nu inte märker det eller på annat sätt får vetskap om det. Då finns det tydligen ett verktyg (Backdoor.Haxdoor.S/ Trojan.Schoeberl.E Removal Tool), men jag tvivlar på att en defaultanvändare kan upptäcka och förstå att de är infekterade, än mindre klara av att köra Symantecs Removal Tool enligt konstens alla regler. Dåligt Symantec! Se till att äldre versioner uppdateras å det snaraste. Basta!

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 19, 2007 3:50 EM