« Soooooooooovmorgon! | Startsidan | En ny tandborste i julklapp »

18 december 2006

Hjälm eller utan hjärna?

Du har bara ett huvud, pryd det med en cykelhjälm när du cyklar. Fast har man ingen hjärna, det vill säga inte använder cykelhjälm, spelar det väl ingen roll om hjärnsubstansen rinner ut på asfalten om en olycka händer?

Få rider väl utan ridhjälm? Mopedister och MC-åkare brukar väl ha hjälm? Jag har inte fakta i siffror, men visst är det väl mer vanligt att dessa grupper använder hjälm? Samt att de flesta bilister och passagerare numera använder bilbälte?

Jag googlade på en sak och hamnade på en sida med ett helt annat ämne, men det var intressant så jag fastnade och läste artikeln och den handlade om cykelhjälmar och hur få barn som har dem på sig i trafiken.

År 2005 infördes lagen om cykelhjälm för barn under 15 år. Lagen följs inte, bara var tredje skolbarn använder cykelhjälm. Hur många vuxna använder cykelhjälm? Egentligen? Hur många vuxna har kunnat övertyga sina barn om hur viktig cykelhjälmen är och att den används, och inte åker av runt knuten när föräldrarna inte längre kan se dem?

Vore jag förälder till ett omyndigt barn skulle jag klistra fast hjälmen på huvudet. Nej, så drastisk skulle jag inte vara men en lag som gäller barn under 15 år måste givetvis vara föräldrarnas ansvar att se till att den efterlevs. Att baxa över ansvaret på barnet är helt fel.

Ett annat helt vansinnigt mastodontfel är att lagen bara gäller barn under 15 år. I en bil finns det lag på att alla ska vara bältade. Varför ska inte, om nu en lag införts, alla cyklister använda cykelhjälm?

Det vore enklare att få barn att använda hjälm då det blir lika för alla. Vad jag vet är det nog sällan barn vägrar att ta på sig bilbältet? Det är ju bara så, bältet ska på. Punkt slut.

Att det finns tokdårar som kör utan bilbälte är en annan femma, men jag hoppas inte de har obältade barn i bilen och inga barn överhuvudtaget förresten, eftersom det definitivt inte är något gott föredöme att strunta i bilbältet.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger december 18, 2006 4:08 EM