« Oroande tendens | Startsidan | Var det lika varmt 2002? »

27 november 2006

En hundägare är alltid ansvarig

Pågår det en regression i Belgien?
Det låter som om de är på väg tillbaka till forntiden.

Hundar ska få spöstraff. Hundar som bits, bajsar på olämplig plats eller skrämmer små barn ska kunna straffas, enligt ett nytt belgiskt lagförslag.... Hundar som beter sig kriminellt hotas med både spöstraff och i värsta fall döden.

Spöstraff? Inte ens människor bestraffas med detta i moderna samhällen. Vilken nytta skulle det göra på en hund? Ingen. Tvärtom. Det skulle skada hunden.

Jag är ingen hundexpert, men jag har haft fyra hundar. En schabrador och tre NewFoundlandshundar. De tre sistnämda var timida och lugna, men schabradoren var lite busig och behövde lite mer strikta händer.

En hund som gör något olämpligt ska tillrättavisas i precis det ögonblicket hunden utför handlingen. Att komma en vecka efteråt och knäppa den på nosen och bestraffa den är för hunden helt obegripligt, då den inte har den intelligensen att den kan sammankoppla bestraffningen med det som hänt för en vecka sen.

Det är alltid hundägaren som har ansvaret för vad hunden gör. Skiter hunden på en olämplig plats, ja - då ska hundägaren ta upp bajset och förpassa det in i en hundpåse. Hunden skiter när den är skitnödig och fattar inte att gräsmattan framför ett dagis inte är rätt plats att göra ifrån sig på. Det är faktiskt svårt att avhryta en hund som satt sig i hukande ställning.

En hund som skrämmer småbarn är även det ägarens fel och inte hundens. En hund som bits ska ha munkorg. Ofta är en hund som bits rädd, såvida det inte är en kamphund som fostrats till att bita allt och alla. Sådana hundar ska tas ifrån sina ägare.

Nej, detta förslag är helt fel.
Det rimmar illa med både vett och sans.

Katter som rivs, bits och skiter i andras trädgårdar,
ska de också få spöstraff eller avlivas?

// Annica Tiger

Annica Tiger november 27, 2006 8:47 FM