« World Trade Center | Startsidan | Fläker sig/fläks ditt barn ut på nätet? »

29 september 2006

Svårt att hålla alla löften när verkligheten gör sig påmind?

Jag är fortfarande kritisk mot de skattesubventionerade hushållstjänster som var ett mantra i den borgerliga valrörelsen. Jag har inget emot att betala skatt för att finansiera vård, omsorg, skola, rättsväsende och annat som gynnar alla. Men jag ifrågasätter starkt varför jag ska betala skatt och bidra till att subventionera hushållstjänster.

Hade det handlat om att tjänsterna skulle kunna utnyttjas av ensamstående Lisa, lokalvårdaren som är trött och sliten efter en lång arbetsdag, hade jag sett annorlunda på sakernas tillstånd. Men Lisa kommer inte ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster, med många andra låginkomsttagare.

Det blir de som redan har bra ställt som i första hand kommer att utnyttja detta och då tycker jag att de faktiskt kan betala vad det kostar, utan att vi andra som inte kommer att ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster ska vara ned och subventionera dem. Det är inte "Surt sa räven om rönnbären" från min sida utan helt enkelt en klassfråga.

Hur är det tänkt? Jo, genom att ge städföretagen lägre skatt så hoppas Alliansen på att priserna för städning, tvätt, barnpassning och trädgårdsskötsel ska halveras. Denna reform beräknas kosta en miljard kronor första året. Det kan bli betydligt mer om många hög- och medelinkomsttagare nappar på erbjudandet. Hur ska de hantera den situationen? Förlorarna bli i alla fall låginkomsttagarna, det är det inget tvivel om.

Det jag funderar över är hur lönebilden kommer att se ut för dem som ska utföra dessa jobb, företrädesvis kvinnor. Alliansen tycker ju att "lägsta lönenivån" är för hög och kan minskas. Alltså kan det med andra ord bli fråga om arbeten med skitdåliga löner och till slut kanske vi hamnar i det läget som många låglönearbetare har i det förlovade landet USA, där de måste ha två arbeten för att kunna ha råd att leva någorlunda drägligt. För som sagt, även om lönerna sänks så kommer inte hyrorna, maten eller andra kostnader att sjunka.

Jag tycker inte att denna reform har prio ett, med tanke på att Alliansen har bekymmer med att få budgeten att gå ihop. De utlovade skattesänkningarna är en tung post och hur de ska finansieras kan bli intressant att se.

Löftet om sänkt skatt för alla riskerar att försenas rejält. Mitt tips blir att skattesänkningar som förmögenhetskatt och fastighetsskatt kommer att prioriteras, lokalvårdaren Lisa kanske får vänta på de småsmulor som skattesänkningen kommer att innebära för henne.

Alliansen gick till val på sänkt skatt med en tusenlapp för alla som jobbar. Det skulle märkas i plånboken redan första januari. Efter tio dagars förhandlande är det löftet inte lika säkert längre, enligt Aftonbladet.

Den blivande regeringen har uppenbara problem med de besparingar som krävs för att finansiera skattesänkningen på 37 miljarder.

1. Plusjobben
Plusjobbarna är långt fler än vad alliansen räknade med i våras. Att avbryta dem som är igång är omöjligt. Många av de 15000 plusjobbarna har tvåårskontrakt. Av besparingen på fyra miljarder blir det därför bara en.

2. A-kassan
Sänkningen av a-kassan och höjningen av egenavgiften ska ge 13,5 miljarder. Men att förändra a-kassan är en komplicerad affär som enligt experterna inte ger utdelning förrän 2008.

3. Trafikförsäkringen
Den dyrare trafikförsäkringen skulle förstärka statskassan med 2,8 miljarder nästa år. Men en enig expertkår hävdar att inte heller den förändringen går att genomföra förrän tidigast 2008.

Jag har tidigare skrivit om att jag misstänker att Alliansen kommer att sälja ut statliga bolag för att finansiera sina löften, vilket är mycket kortsiktigt tänkt. Nordea och Telia Sonera verkar vara först ut, men de pengar som då skulle inbringas har Alliansen utlovat att använda till att minska statsskulden. Men jag tror inte att så kommer att ske. De pengarna går nog rakt in i statskassan för att budgetunderskottet på grund av alla deras löften inte ska bli för stort.

Gissa om jag tror att utlandsskulden lär öka de närmaste åren, om de nu ska genomföra alla löften de har gett dem som lade sin röst på Alliansen. De vill inte ha en svekdebatt misstänker jag. De talar redan om att bli omvalda år 2010. Är det inte lite tidigt att fundera på den saken? Borde de inte koncentrera sig på de problem de har i dag med att få det hela att gå ihop?

Varför är de så kåta på att sälja ut våra statliga bolag? Är det fult att staten (vi medborgare) äger bolag? En del av bolagen genererar vinst, vilket är till godo för oss alla. Men ska kapitalet, den så kallade marknaden, köpa bolagen så lär vinsten hamna i andras fickor och vad är vitsen med det, förutom att kortsiktigt lappa hål i budgeten?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2006 8:00 FM