« Datorstrul igen | Startsidan | Tvetydig mus »

7 mars 2006

Statliga bolag

Jag tycker och har alltid tyckt att de statliga företag, som vi faktiskt äger eftersom det är vi som är "staten", inte ska säljas utan behållas. Högern vill ju ha konkurrens och att marknadskrafterna ska styra.

Jag ser ingen motsättning i att staten behåller sina bolag. De nya bolagen som vill slå sig in på just den marknaden får väl göra som alla andra företag får göra, slå sig fram.

Saxat ur GP:

De borgerliga allianspartierna har tidigare enats om att vid en valseger inleda en utförsäljning av statliga företag till ett värde av cirka 50 miljarder kronor per år.

Samtidigt säger de:

Samtidigt slås fast att det inte finns skäl att "sälja företag som utvecklas bättre med staten som ägare eller där marknaden är sådan att en utförsäljning skulle försämra konkurrensen eller motverka en god sysselsättningsutveckling".

Nu ska de bara sälja några företag och behålla vissa, de är inte riktigt sams kan tyckas.

Som lekman är min första reaktion på det faktum att de säger att vid en valseger ska en utförsäljning av statliga företag inledas till ett värde av cirka 50 miljarder kronor per år. Varför?

För att täcka de skattesänkningar som kommer att komma som ett brev på posten? Dock ej med utdelning till oss alla, utan bara till vissa. För jag tror inte de har täckning för alla sina vallöften och då är det behändigt att lösa den ekvationen med att sälja ut våra bolag.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 7, 2006 1:24 EM