« Att odla | Startsidan | Näktergalen har tystnat »

11 januari 2006

Kungens olika affärer

Kungen har allehanda affärer :). Nu handlar det om pengar. Missa inte Kalla fakta 20.30 på TV4 ikväll.

Kungen ska inte bedriva näringsverksamhet. Så tolkar hovet grundlagen.

Kungen tolkar det annorlunda. Han ger sjutton i grundlagen och bedriver näringsverksamhet och dessutom under lite underliga former, minst sagt. Han arrenderar Stenhammars gods för några tusen kronor och betalar ingen fastighetsskatt - den får väl vi skattebetalare stå för i stället. Han har fått sju miljoner kronor i EU-stöd. Han hyr ut hus.

Han sysslar med skatteplanering, han sålde en fastighet via ett dotterbolag, något som befriar säljaren från reavinstskatt. Reavinstskatt som vanliga dödliga drabbas av och de kan inte trolla och trixa för att slippa den.

Varje år får kungafamiljen och hovet 100 miljoner i anslag av regeringen. Men bara cirka 50 miljoner redovisas öppet. Vad kungafamiljen gör med resten av pengarna, det så kallade apanaget, är hemligt. Inte ens riksrevisionen får veta det.

Varför finns ingen insyn? Vi andra kollas in på varje öre i princip. Han har byggt upp en stor förmögenhet och de andra i familjen har också stora förmögenheter. Ingen av dem lär behöva vrida och vända på slantarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 11, 2006 8:24 FM