« Bloggtreklöver 84 | Startsidan | Ny morgonrutin »

6 september 2005

Nya pendeltåget

I går fick jag åka i ett av de nya pendeltågen. Nu satt jag ganska långt fram, egentligen skulle jag ha ställt mig och tagit en bild åt andra hållet så det verkligen skulle synts att man kan se genom hela långa tåget. Men jag ville vara diskret, samt att det satt folk i "skottläget" och då ville jag inte ta en bild. De ville nog antagligen inte vara med på bild, det utgick jag i alla fall ifrån.

Pendeltåg

Undra hur länge de kommer att se så här fräscha ut? När kommer klottrarna och vandalerna? För det är nog inte om utan när det handlar om. Pendeltåget är alldeles för fint för att det skulle förbli det. Jag misstänker att det kliar i fingrarna på somliga, som har som hobby att förstöra det som är fint just for fun.

Nya pendeltågen

En sak tänkte jag på när jag satt och kikade mig runt omkring. Jag ogillar att man kan se genom hela tåget. Det fick mig att känna mig utsatt. Det är kanske svårt att förklara vad jag menar. I vanliga pendeltåget sitter man i sin lilla vagn och det som händer i andra vagnar är inte synligt. Jag kan tänka mig att på natten, om det sitter en tjej eller kille ensam längst ned i tåget och det kliver på ett gäng ungtuppar längst fram i tåget, kanske hon eller han kommer att känna samma känsla jag fick, även om det var mitt på dagen.

Men å andra sidan, myntet har alltid två sidor. Finns det folk i mitten som ser vad som händer kanske de ingriper. Fast cynisk som jag är så förmodar jag att de inte gör det. Varför skulle de göra det? När de inte ingriper när ett gäng sparkar livet ur en ung kille på Kungsgatan?

Det var behagligt att åka med pendeltåget. Mjukt och inte alls så skakigt som de gamla pendeltågen med vagnar man själv får slita i dörren för att komma ut. Snacka om klasskillnad i teknik och komfort.

Kommer de att klara en riktig kall vinter?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 6, 2005 4:54 FM