« Kommentarstrul | Startsidan | Väderkartan ser inte ut som jag vill »

11 augusti 2005

Sju miljoner riskerar att svälta ihjäl i Västafrika

Alla pengar som läggs ned på rymdforskning, rymdfärjor och obemannade farkoster som sänds ut för att landa på eller bara fotografera planeter, i det till synes oändliga universum som vår planet befinner sig i, är min mening bortkastade pengar. Vad har vi för nytta av att några Michelinliknande gubbar har promenerat på månen eller alla försök att tyda data om andra planeter, hurvida det finns syre, vatten eller vad det nu är de söker efter?

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av science fiction, därav min oförståelse? Jag kan inte ta till mig att universum säges vara oändligt. Vad spelar det för roll egentligen? Vi lever på vår planet, men kan inte ens sköta om den ordentligt.

Vore det inte vore bättre att lägga alla pengar på att försöka få lite ordning och reda på vår egen planet först. Kontrasterna mellan I-länder och U-länder (speciellt Afrika) är fortfarande alldeles för stora, men jag misstänker att det finns ett incitament att behålla den världsordningen, som delvis sker via handelshinder, importstopp och subventioner.

Tänk om alla i utvecklingsländerna skulle skaffa det som flertalet i I-länderna har, där de flesta hushåll har en bil, ett uppvärmt hus eller air-condition? Tänk om fler och fler energikrävande industrier skulle etableras i U-länderna? Jordens resurser skulle inte räcka till, för de som har vill inte dela med sig.

Vår planet är under hård press. Miljöförstöring. Växthuseffekten. Massförstörelsevapen. Smutsiga bomber. Kärnvapen. Klimatförändringar. Vart det hela kommer att leda till lär kommande generationer få känna på och då kanske det är alldeles för sent för att göra något åt det hela. Visst har jorden genomgått faser av förändringar, men ingen som orsakats av mänsklig hand och därför tror jag att balansen redan är rubbad och oundviklig.

Kanske är vår planet snart lika torr och dammig som månen? Kanske kommer katastrof efter katastrof som ett pärlband? Jordbävningar runt om hela världen som kommer att innebära att yttre delar av planeten sugs in i den glödande inre magman? Eller mindre dramatiska händelser, men ändå förödande för allt levande på jordklotet på sikt?

Varför är inte USA, om de nu utsett sig själva till att vara ett världsherravälde, mer intresserad av att försöka se till att utvecklingen i Afrika går i demokratisk riktning och utrota världssvälten? Hur många diktatorer har det inte funnits där och finns fortfarande? En del grymmare än vad Saddam ens kommit i närheten av under sin storhetstid. Inbördeskrig. Människor som lever i svält och nöd.

Sju miljoner människor riskerar att dö av svält i Västafrika. Det är ungefär som om hela Sverige skulle försvinna, alla skulle dö på grund av undernäring. Svår torka och gräshoppssvärmar som ätit upp de magra skördarna är en av orsakerna till denna situation, samt att omvärlden inte reagerat och agerat i tid.

Är det acceptabelt med en barnadödlighet på cirka tjugo procent, ett av fem barn avlider innan de ens hunnit växa upp? För att inte tala om HIV- och AIDS-problematiken, där många tror att avhållsamhet är medlet för att hindra spridningen.

Vad gör FN?
Vad gör EU?
Vad gör AU?

Vad gör du?
Skänk pengar till Röda Korset eller Rädda Barnen.
Inte för att det löser världsproblemen,
men du kanske kan rädda livet på ett barn,
som riskerar att svälta ihjäl,
om inte hjälpen når fram i tid.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 11, 2005 1:03 EM