« Bloggtreklöver 80 | Startsidan | Om grevar och baroner, nej hönor och tuppar :) »

28 augusti 2005

Reinfeldt - a devil in disguise?

Moderaterna skriver på sin hemsida.

En av de viktigaste orsakerna till den höga arbetslösheten är att de ekonomiska drivkrafterna för att arbeta inte är tillräckligt starka, framförallt i de grupper där arbetskraftspotentialen finns....Såväl ersättningsnivån som ersättningstiden har betydelse i jobbsökarprocessen. Vi föreslår att ersättningen vid arbetslöshet gradvis trappas ner. Det finns också skäl att låta en bortre parentes verka.

Jag, som vanlig enkel lekman, har hela tiden i min enfald trott att den höga arbetslösheten beror på att det finns för få jobb att söka. För varje ledigt jobb jag sökt har det varit mellan ett par hundra till flera tusen som sökt. I reportage efter reportage har jag sett på TV förtvivlade människor som visat upp pärmar efter pärmar med kopior av arbetsansökningar. Det är ingen semester att vara arbetslös. Tvärtom skulle jag vilja påstå. Det är oerhört stressande och frustrerande.

Om moderaterna får som de vill så kommer många att slås ut. Tänk att bli varslad från bruket på orten och det med vetskapen att du inom sinom tid ska leva på enbart 65 % i A-kasseersättning. Då talar vi inte om 65 % av lönen ens, i vissa fall. A-kassan har ju ett tak i sig.

Den sociala utslagningen kommer att öka. Enmanshushållen bara ökar. De får inga bostadsbidrag. Hyran lär inte minska med 15 procent, maten lär inte bli billigare och inte heller el, tele, hemförsäkringar och andra räkningar. Jobben blir inte fler bara för att ersättningsnivåerna sänks. Jag förstår inte deras resonemang. Tvärtom kommer pengarna att tas från Socialen och Kronofogden lär få anställa fler, för indrivningsfallen lär öka.

Jag läser hos Urban att moderaterna vill sänka ersättningsdagarna för vård av sjukt barn.

Ett av de mest obehagliga förslag som moderaterna har presenterat är att sänka antal ersättningsdagar för vård av sjukt barn från dagens 60, som under vissa omständigheter kan förlängas med ytterligare 60 dagar, till femton dagar.

Att moderaterna dessutom vill sänka från dagens 80 procent av inkomsten till 75 procent av inkomsten är ganska magstarkt.

Jag gillar inte moderaternas nya stil, det minner lite om kejsaren utan kläder. Jag tycker inte det känns äkta. Varför har moderaterna vänt kappan efter vinden så abrupt? Frågor som förut varit ett rött skynke framför ögonen på en blå moderat är nu helt okey. "Varför är kejsaren utan kläder?" frågar barnet öppenhjärtigt och som en löpeld gick det upp för var och en att de hade låtit sig luras. Hoppas insikten kommer inför valet 2006.

Moderaterna har aldrig varit ett arbetarparti och kommer så aldrig att bli. Den hårda kärnan inom moderaterna visade sina rätta ansikten på stämman häromdagen. De fyra senaste partiledarna visade upp sig inför media, en och annan groda flög ur munnen. Det moderaterna sysslar med nu är röstfiskeri, inget annat. Taktik hörde jag nämnas. Taktik är vad det handlar om.

Svensk ordbok
arbetarparti subst. ~(e)t ~er
• politiskt parti som anser sig företräda arbetarklassens intressen dvs. socialistiskt, socialdemokratiskt el. kommunistiskt

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 28, 2005 8:10 EM