« Show her who is boss | Startsidan | Bloggtreklöver 73 »

1 augusti 2005

Hur värderas ett lidande?

Jag läste Saras tankar om den unga flicka som tvingades se på när hennes mamma misshandlades och dränktes i ett badkar och sedan våldtogs flera gånger av sin mammas mördare. Hovrätten sänkte skadeståndet som tingsrätten fastställt, från 610 850 kronor till 510 850.

Hon led inte nog. Hur värderas ett lidande?

Människor som suttit oskyldiga i fängelse får miljonbelopp i skadestånd.

Saxat ur SvD.

- Att jämföra brottsofferskadestånd med ersättningar till frigivna oskyldigt dömda eller häktade går inte.

– Det är två olika saker. Ersättningarna till oskyldigt dömda är inga skadestånd, utan just ersättningar. De täcker andra saker, som till exempel förlorad arbetsinkomst.

Visst, att sitta i fängelse i åtta år oskyldigt dömd måste vara ett helvete. Hur värderar man det? I alla fall bra mycket högre än ett brottsoffers lidande. Att det helvetet renderar till ersättning för förlorad arbetsinkomst och många fler miljoner i skadestånd är helt okey. Men varför ska ett brottsoffers skadestånd vara så låga?

Men den här lilla flickan, som enligt hovrätten inte led nog, lär lida av sviterna i resten av sitt liv. Så stora ärr i själen kommer aldrig att kunna läkas helt. Men detta livslånga lidande värderas bara till 510850 kronor. Jag tycker att det är för litet, på tok för litet.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 1, 2005 8:12 FM