« Bloggtreklöver 53 | Startsidan | EU i kris? »

6 juni 2005

Brinnande flaska in i sovrum

Mordbrand mot en homosexuell inte värt mer än en liten notis?

Notisläsare som jag är uppmärksammade jag en liten notis i dagens Aftonbladet, högst upp på sidan 12, som fick mig att börja fundera över sakernas tillstånd. Jag har haft svårt att släppa tankarna på denna lilla notis. Varför bara en liten notis? Jag tycker att det borde ha kunnat bli en hel artikel. Det som skett, enligt notisen, är ju rent ut sagt skrämmande.

I Oviken i Östersund verkar det gå vilt till eller rättare sagt homofoberna verkar vara våldsamma, till och med i stånd att utföra mordbrand.

I lördags skrev någon på en ung mans dörr "dö bögdjävel". Trevligt värre. Fånigt värre. Det är väl knappast något en vanlig svensson går omkring och skriver på andras dörrar?

I går natt kastades en brinnande flaska in genom mannens sovrumsfönster. Turligt nog var han vaken och lyckades rädda sig ut och hjälpte även grannarna i tvåvåningshuset, gjort av trä, att ta sig ut. Men tänk om det hade gått riktigt illa? Mordbrand är ett grovt brott.

Svensk ordbok
homofobi' subst. ~(e)n
• rädsla eller avsky för homosexualitet

Ja, rädsla. Där har vi svaret. Homofober är rädda människor. Rädda för att de kanske själva har en latent bi- eller homosexuell läggning? Vad skulle de annars vara rädda för? Jag tror att rädsla är en större drivkraft än avsky.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 6, 2005 6:54 EM