« Avdelningen onödiga programvaror | Startsidan | Ja må hon leva... »

11 maj 2005

Civilkurage, ett ord vi kan stryka i ordlistan?

När jag var liten så fanns det alltid någon vuxen som vågade säga till om någon gjorde något olagligt eller gå in och förhindra bråk. Jag minns att min far en midsommar (runt 1970) gick emellan när ett gäng stog och pucklade på en kille med kedjor. De som vevade med kedjorna slutade faktiskt att puckla på den stackars killen, som beskylldes för att ha snott sprit av någon.

Nu verkar var och varannan småkriminell vara beväpnade, både med kniv och skjutvapen. Det skjuts för mycket, jag tycker att jag läser om det var och varannan dag att någon har skjutits till döds, blivit knivmördad eller som nu sist; ihjälsparkad mitt på en folktät gata i Stockholm, bara för att en kommentar fällts om att det är olämpligt att urinera i en port. Jag hörde om en tjej som blev våldtagen, helt öppet i tunnelbanan, och ingen vågade ingripa. Lägenhetsbråk, är det någon som bryr sig om sådant numera? Barn som skriker, när föräldrarna slås eller en av föräldrarna misshandlas. Ja, det finns ju öronproppar eller så höj ljudet på TV:n.

Vart är vi på väg? Har vi blivit så avtrubbade att vi inte bryr oss? Vänder vi bort blickan av rädsla av att bli inblandad? Eller har vi blivit så rädda att vi inte törs gå emellan? Vart har vårt civilkurage tagit vägen? Finns det för få poliser och nattvandrare ute på gatorna? Ja, man kan ringa polisen 112 - men hinner de fram? Om förövarna är ett gäng på fyra personer, kan inte åskådarna som antagligen ofta är fler än förövarna, gå samman och försöka få hejd på det hela?

Jag är oroad för utvecklingen.
Inte för min egen del.
Men för mina barnbarns skull.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 11, 2005 11:29 FM