« Obegripligt spammail | Startsidan | Dagsmeja »

4 mars 2005

Somalias kust är förgiftad

Vattnet är renare i Phuket än före flodvågen. En förklaring är att jättevågorna förde ut mycket av turistnäringens smuts längre ut till havs och någon ny nersmutsning har inte skett, eftersom en stor del av de strandnära hotellen förstördes och turisterna inte kommit tillbaka dit, läser jag på SR Ekot. Nå, om inte vattenrening står som prio ett på agendan lär det inte dröja länge förrän det är som vanligt igen.

Men i Somalia har de helt andra problem efter Tsunamin. Jag hörde på nyheterna i morse (har inte hittat info på webben) om att Somalias kuster inte, likt Phukets kuster, blivit renare. Tvärtom har jättevågen dragit med sig föroreningar och gifter som dumpats utanför Somalias kust och nu har dessa hamnat på torra land och befolkningen som exponeras av dessa föroreningar mår inte bra av detta.

Det är lite av det som göms i snö, kommer upp vid tö. Det nämndes att även kärnavfall dumpats olovligt utanför Somalias kust. Vilka konsekvenser kan det ge på längre sikt om de spolats iland? Vilka har dumpat allt skit? Typiskt nog sade de inget vid nästa nyhetssändning, när jag satt beredd med penna och papper. Jag försökte ringa och kolla, men han som satt vid helpdesken bad mig återkomma senare, för han hade inte tid att kolla varför inslaget togs bort i nästa sändning.

Update:
Jag har varit in en sväng till stan, men nu letade jag på SVT:s hemsida, men hittade fortfarande inget. Men i kommentarerna finns läsvärda länkar. Tack för dem.

BBC News

The Standard

Times

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 4, 2005 7:53 FM