« Tre kolumner | Startsidan | Formel 1 »

20 mars 2005

Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man. Nåt måste vi ju locka läsare med!

första sidan i Aftonbladet i går.

EXTRA
5 DÖDA
I INFLUENSA
I SVERIGE - trots att de hade fått
VACCIN

Nu är det så att ett vaccinet skyddar inte den vaccinerade hundraprocentigt från att få influensa av typ A. Men skyddet är upp till 70 procent, så givetvis lönar det sig att vaccinera sig. Alla över 65 år bör vaccinera sig, allrahelst om de lider av andra krämpor som kan göra att influensan drabbar dem hårdare än en frisk yngre person.

Just nu uppskattas att fem till tio procent i Sverige ha influensan. Att det då medfört att fem äldre personer avlidit i år är beklagligt, men inget ovanligt. Dödsfall sker vid varje influensaepidemi. Rubriken och artikeln i sin helhet känns bara som skrämselpropaganda. Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man? Nåt måste vi ju locka läsare med! Är det så de resonerar på kvällsblaskorna?

Det som däremot var intressant, med tanke på diskussionen om att ett eventuellt utbrott av fågelinfluensan skulle kunna hejdas med Tamiflu, var att den omtalade medicinen medicinen Tamiflu inte var speciellt effektiv ens mot en influensa av A-typ.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 20, 2005 9:45 FM