« Gasläcka vid Karlberg | Startsidan | Muslimska ledare fördömer bin Ladin »

11 mars 2005

Ju högre upp man befinner sig, desto större blir fallet

Ordet "fallet" kan vara dubbeltydigt här.

Fallet nedför denne höga militär blev högt, jag tror inte ens han har landat än.

Hade brottsfallet handlat om diversearbetaren Nisse i Skövde som misshandlat och våldtagit sin fru under många år hade inte journalisterna varit så intresserade. Det hade nog knappast blivit en notis ens i lokaltidningen. Häktningsförhandlingen hade med alla sannolikhet inte skett bakom stängda dörrar. Det är kanske till och med så att det inte ens kommit så långt, intresset för denna typ av brott är inte så stort hos varken polis eller åklagarväsendet.

Saxat ur Aftonbladet:
Toppmilitären häktad för våldtäkt. I sju års tid ska toppmilitären ha våldtagit och misshandlat sin hustru. I dag häktades han i Mariestads tingsrätt misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. I måndags morse var han hög officer, med en glänsande karriär och tung post inom det svenska försvaret. På fredagen var tillvaron annorlunda. Officeren riskerar långt fängelsestraff efter svåra övergrepp på sin fru.

Och inte bara det. Han sitter i ledningen för ett stort idrottsförbund. Det uppdraget riskerar han att förlora nu. Överbefälhavare Håkan Syrén har framlagt en begäran till regeringen om att officeren ska entledigas från sin höga chefsbefattning inom militärledningen. Det blir ett fall, likt utför ett stup.

Han nekar givetvis. Han anser inte att han inte har gjort något brottsligt. Det kanske var den lede fi han misshandlade och våldtog? Nu finns vittnen åklagaren kan åberopa, kollegor och andra som har noterat sakernas tillstånd. Det var inte frun som gjorde anmälan.

Våga fråga. Våga se. Våga anmäla.
Det är bättre än att veta,
se och känna till, men inget göra.

Våld inom familjen finns inom alla samhällsskikt. Det är tyvärr så, det kan nog vilken kvinnojour som helst bekräfta.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 11, 2005 7:18 EM