« Avkopplande semester | Startsidan | Leopardhaj »

18 februari 2005

Intryck till tusen

Gårdagen var lång men intressant, många upplevelser, på en och samma dag - och många kontraster.

Utsikten från Kata view point var fantastisk, tre hela i det närmaste oförstörda stränder sträckte ut sig, en efter en. Kata Noi Beach, Kata Beach och Karon Beach. När vi hade kört nästan runt hela Phuket passerade vi flera stränder som inte klarat sig så bra, exempelvis Kamala Beach. Det hade tydligen med hur djupt vattnet är utanför, är det inte djupt, desto större blev tydligen vågorna som drog in över land.

Vi besökte en gummiplantage. Jomenvisst, en liten elefantritt hann vi med. Den elefant jag åkte på var så snäll, så snäll. Föraren kommenderade elefanten via fötterna och rösten. Andra elefantförare var mer brutala, vissa av dem hade en vass hake som de manade på elefanterna med. En elefant hade småsår i huvudet. Sådant gör mig lite beklämd och obekväm som turist.

Buddhas tänder

Guiden var muslim. Så han följde inte in när vi besökte det offentliga templet. Men enligt honom ska två av Buddhas tänder förvaras i detta relikskåp ovan. Hur jag än kikade runt såg jag dem inte.

Guldstatyer

I ett tempel bredvid fanns tre munkstatyer. Människor kom in med guldblad och tryckte fast dem på statyerna. Vissa partier var rejält tjocka, men huvudena hade inte så många nått upp till. Det var mycket intressant att se alla statyer i de olika byggnaderna. Jag blev lite förvånad över att det var fritt fram att använda kameran. Det kändes lite som att tränga sig på, för bland oss turister som vimsade runt fanns det människor som satt och bad framför vissa av statyerna. En underlig känsla, vilket gjorde att jag bara tog fram kameran när ingen troende buddist var inom kamerahåll.

Vi besökte ett kinesiskt tempel. Där följde guiden med in och berättade en hel del. Det var intressant.

Brukar du äta cashewnötter? Det är mycket jobb med att få fram dessa nötter i ätbart skick. Ta bort nöten från frukten, koka dem, ta bort det hårda skalet via en maskin, nöt för nöt, rosta dem, ta bort det mjuka skalet och smalsätta dem. Det fanns många varianter, från vitlök till honung att provsmaka sig igenom.

Vi besökte det hundraåriga kinesiska adelshuset, som gått i arv i generationer. Här har filmer som Killing Fields och Mellan himmel och jord spelats in.

Buffel

Jag har aldrig ridit på en häst, men nu har jag i alla fall ridit barbacka på en buffel en bra bit.

Ja, förutom allt detta ovan så käkade vi lunch vid ett vattenfall. Kollade in när apan Linda skördade kokosnötter. Två röda och hon var uppe i palmen och började kasta ned nötterna. Det var bara att se upp där nere i backen.

I dag har jag tagit det lugnt och solat några timmar. I morgon är det dags för en ny snorkeltur till en helt annan ö. Det lär vara fina koraller just där. Det ser jag fram emot.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 18, 2005 11:57 FM