« Vart tog vägen vägen? | Startsidan | Som en stormvind »

8 januari 2005

Ska kvinnan behöva dö innan något händer?

Saxat ur DN:
En 53-årig man i Gävle har dömts 16 gånger för våldsbrott mot sin sambo. Mannen frigavs på nyårsdagen från fängelset efter att ha avtjänat det senaste straffet. Därefter gick han direkt hem och misshandlade kvinnan på nytt.

– Det är stor risk att han kommer att slå ihjäl henne menar chefsåklagaren.

Gå vid första slaget är en slogan som ofta används. I verkligheten är det inte så lätt. I en relation där misshandel tillhör vardagen är den som misshandlas ofta helt handlingsförlamad. Hjärntvättad. Självförtroendet är i botten. Att bara gå är inte så lätt. Ordna jobb. Ordna bostad. Skaffa nya vänner. Bygga upp självförtroendet. I ett fall som detta borde även skyddad identitet vara ett måste. Det är inte gjort i en handvändning. Än svårare och komplicerat blir det om det finns barn med i bilden. Det som förvånar mig är att rättsväsendet i detta fall inte tycks ha haft något samarbete med socialtjänsten.

Enhetschefen på socialtjänsten i Gävle säger att han är osäker om kvinnan fått hjälp och att det finns få möjligheter till tvångsåtgärder mot vuxna människor om de inte klarar att lämna den miljö de lever i.

Tvångsåtgärder vore väl kanske mer lämpade att använda mot mannen som notoriskt fortsätter med sitt beteende. Kvinnan verkar vara mer i behov av hjälp och stöd från kvinnojouren och socialtjänsten.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 8, 2005 4:45 EM