« Bloggarna dör | Startsidan | Vart tog vägen vägen? »

8 januari 2005

Sexuellt bistånd

Enligt den New York-baserade organisationen International Rescue Committee dör omkring 1.000 människor i Kongo-Kinshasa varje dag av av hunger och brist på läkarvård.

Det finns närmare 11.000 FN-soldater stationerade i Kongo-Kinshasa. En intern utredning inom världsorganisationen påvisar att FN-soldater har utnyttjat situationen och köpt sex av de flickor och kvinnor som de har haft i uppdrag att skydda. Betalningen har skett i form av några ägg, lite mjölk och småpengar, allt enligt dagens DN.

Bistånd av ett litet annorlunda slag? Sexuellt bistånd som definitivt inte är meningen att FN ska syssla med. Det handlar enbart om att utnyttja människor i en utsatt situation. Många av de som utnyttjas har redan i kriget farit illa, utsatts för våldtäkter eller andra övergrepp. När de söker skydd hos FN ska de få skydd och inte åter igen utnyttjas.

FN-soldater har, som alla andra, basala sexuella behov. Men kan de inte få en kurs i "runka av sig själv i fält" eller liknande? För de kan väl inte tro att de gör en god gärning? Ett knull mot lite käk?

Med tanke på alla uppsamlingsläger som har och kommer att upprättas i samband med katastrofen i Asien hoppas jag att de människorna inte kommer att utnyttjas. Tyvärr har det redan sipprat fram nyheter om att risken finns och till och med att det redan har skett.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 8, 2005 8:16 FM