« Weblogs goes international | Startsidan | Digitalkamera »

19 januari 2005

Pengar behövs, inga nya krig

Bush utesluter inte militäraktion mot Iran. Hur det nu skulle gå till när de inte ens har kunnat avsluta sitt engagemang i Irak är en fråga jag ställer mig. Jag hoppas inte att planerna sätts i verket att invadera även Iran. Det kommer att bli startskottet till något mycket farligt tror jag. Frågan är om Bush är medveten om detta? Ibland får jag för mig att han och hans hökar sitter i Ovala rummet och leker med stridsvagnar och tennsoldater. Men ett krig mot Iran är ingen lek, det borde de ha lärt sig från Irak. Vad har kriget i Irak kostat? Till vilken nytta? Från Saddam Hussein till ett nästan reguljärt inbördeskrig, där bilbomber och självmordbombningar hör till vardagen. Irakier dödar sina egna, det är inte bara riktat mot USA och dess allierade.

Tsunami-katastrofen har satt outplånliga spår i det svenska samhället och i många andra världen runt, främst hos de länder som drabbats. Hjälpviljan har varit stor. Men under tiden från att katastrofen skedde och tills nu har 345.000 barn i andra delar av världen dött i undernäring och svält. Det ger ett visst perspektiv och en insikt om att det finns ett stort behov av bistånd även i andra delar av världen. Men här tycks inte biståndsviljan vara lika stor.

Siffran nio miljarder dollar om året skulle göra livet drägligt för den del av världen som lider nöd, siffran hörde jag på nyheterna i går. Är det en orimlig summa att hosta fram från väst? Finns viljan att satsa dessa pengar?

Tsunami-katastrofens efterverkningar ur ett svenskt perspektiv.
Svenska paralysin var ganska lindrig.
(paralysi - fullständig förlamning)
Jag tycker att Yrsa Stenius har sammanfattat det hela mycket bra i sin krönika.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 19, 2005 7:34 FM