« Graviditet hinder för skilsmässa | Startsidan | Bortförklaringar det inte går att tro på för fem öre, inte ens för noll öre »

11 januari 2005

Kungar hör till sagornas värld

–Jag önskar jag hade ett bra svar. Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt till rätta och sluta berättelsen med "att sedan levde de lyckliga i alla sina dagar". Men jag är, precis som Ni, bara en sörjande, sökande medmänniska.

Citatet taget ur kungens tal vid ceremoni den 10 januari 2005 i Stockholms stadshus över avlidna och saknade i katastrofen i Sydostasien.

Varför stor bokstav på Er och Ni?
I skrift tycker jag att det ger ett avståndstagande.

Talet är väl skrivet. Säkert skrivet av ett proffs. Vilket i sig utesluter att det är speciellt personligt eller skrivet av kungen själv. Citatet jag valde visar ungefär min åsikt om vilken roll monarkin har i ett modernt samhälle. Kungar och prinsessor på ärten hör till sagovärlden, tillsammans med tomtar och troll.

Vid en intervju i DN om hur det är att vara kung i en stor kris (sic!) sade kungen:

– Men lite mer action skadar inte!

Han menar på att här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar. Lite mer action? Det är ingen filmrulle som diskuteras. Vilka åsyftas? Vilka tar inte ansvar?

Nu ska KU granska Perssons kungainformation. Det dröjde ett och ett halvt dygn innan kungen informerades och med det kanske Göran Persson har begått ett grundlagsbrott. Who cares? Vad hade kungen kunnat göra? Ringt sultanen i Brunei?

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 11, 2005 12:32 EM