« Glashala vägar | Startsidan | Vardag kontra helvetet på plats »

5 januari 2005

Kommer allt utlovat bistånd att betalas ut?

Det har så här långt utlovats 15 miljarder kronor i bistånd från olika regeringar världen runt till flodvågens offer i Asien.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan är dock orolig över att många inte kommer att hålla sina löften om att bidra, när stormen bedarrat och uppmärksamheten lagt sig. FN har dålig erfarenhet sedan tidigare av detta.

Efter jordbävningen i Iran förra året utlovades 7,5 miljarder i bistånd direkt efter katastrofen. Facit ett år efteråt, enligt FN, är att av dessa har det bara inkommit 119 miljoner - alltså har bara 1,6 procent betalats ut av utlovat bistånd.

Efter orkanen Mitchs härjningar 1998 utlovades det 18 miljarder i bistånd, sex år senare har bara en fjärdedel av den summan inbetalats av de regeringar som lovade att bidra med bistånd.

Afghanistan lovades 30 miljarder i bistånd förra året, men det kom bara in 3,5 miljarder till återuppbyggnaden.

Det är lätt att lova, men svårare att hålla löftena tydligen. Vad är det man brukar säga? Lova runt och hålla tunt!

Är det så att regeringar cyniskt plockar poäng framför TV-kameror och lovar bistånd, men när lugnet lagt sig så struntar de i givna löften i förvissning att det inte kommer att märkas i slutändan?

Nu tror FN att det kanske var större chans att löftena hölls bara för att det är så många offer från OECD-länderna. Men jag tycker att det ska inte vara ett kriterium för att hålla sina löften.

De nordiska länderna är enligt FN bäst på att hålla sina löften.

Alla siffror ovan snappade jag upp via nyheterna i morse.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 5, 2005 10:07 FM