« SVT försvarar sitt beslut | Startsidan | Bloggtreklöver 10 »

3 december 2004

Slumrande rättvisa

Redan år 2000 ställde jag frågan:
– Finns det ingen åldersgräns eller några krav överhuvudtaget mer än att man är tillhörig ett parti för att bli nämdeman? Då gällde en en 72-årig man som mest gnällde över det låga arvodet och påvisade sin underliga gammelmodiga inställning till det fall han var åsatt att vara med och döma i.

Det verkar fortfarande vara mycket äldre människor som är nämdemän. Jag läste i tidningen i dag att mitt under rättegången så somnade två nämdemän. Flera personer i rätten såg till sin förvåning att först så somnade en 74-årig äldre man till och efter ett tag senare nickade en 70-årig kvinna till. Domaren avbröt målet – som nu måste tas om.

Kvinnan beklagade händelsen och ursäktade sig med att ibland är det jättesvårt att hålla sig vaken och skyllde på att advokaten var så tråkig. Mannen förnekade att han somnat till. Givetvis!

Borde det inte vara dags att kräva en tillsättning av nämdemän som dels hänger med i tidens utveckling och som inte somnar av ålderströtthet i rätten, samt speglar ålderspyramiden i vårt land – det vill säga spegla samhället utanför rättssalarna. Att sitta som nämdeman är ett allvarsfyllt arbete och fler yngre förmågor måste till. Jag tror att det kanske blir mer rättvist då. Att höja ersättningen kan vara ett alternativ kanske?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 3, 2004 6:22 EM