« Benvärmare och värme | Startsidan | Bloggtreklöver 13 »

6 december 2004

Ska vi peka finger åt feta?

Saxat ur Svd i dag.
Fetma kostade sjukvården 3 miljarder kronor förra året. Den nuvarande trenden är att en allt större andel av sjukvårdens resurser används till sjukdomar som följer av övervikt och fetma.

Kostnaderna är tydligen framtagna på en kalkylerad ökad risk att överviktiga kan drabbas av diabetes typ 2, högt blodtryck, stroke, kärlkramp och akut hjärtinfarkt.

Och? Jag känner många magra och normalviktiga som även de har drabbats av dessa sjukdomar. De sjukdomarna är inte enbart relaterat till övervikt. Jag känner många tjocka personer som hur friska som helst. Mitt liv som tjock är en pjäs som bland annat tar upp hur det är att vara tjock och hur omgivningen reagerar och agerar. Läs hennes kommentar om sin hälsa i artikeln.

Hur mycket kostar inte alkoholrelaterade sjukdomar och alkoholmissbruk samhället?

Ska vi peka finger åt varandra?

Du är fet. Sluta ät.
Du kostar pengar, öppna plånboken.

Du dricker för mycket. Sluta supa fyllo.
Du borde betala det du kostar samhället.

Du röker som en borstbindare.
Sluta bolma och pröjsa vården själv.

Du använde inte kondom och fick HIV.
Skyll dig själv och hala fram plånboken.

Fyrtiotalist? Ni kommer att bli dyra i drift.
Pynta er egen pension och vård inom äldreomsorgen.

Jag läste artikeln flera gånger och försökte förstå vad syftet var med den. Egentligen. Förutom att peka finger åt feta och överviktiga och förklara hur mycket de kostar samhället. Jag tror att grundbulten var att påvisa att antalet överviktiga ökar.

Men när marknadskrafterna får råda lär fenomenet fortsätta, se bara utvecklingen i USA. Maten innehåller mer och mer socker. Sockerhalter de flesta inte ens är medvetna om, utan det är marknaden som vill skapa ett sockerberoende hos köparna av deras produkter. Mer vill ha mer...

Hamburgerrestauranger växer upp som svampar ur jorden, även om nu MC Donalds skaffar sig alibi genom att erbjuda mini-morötter :) på menyn. Men det är givetvis hamburgare och pommes frites de vill sälja till kunderna. Mer vill ha mer även där. Snabbmat skapar också ett beroende.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 6, 2004 6:40 EM