« Yoga och teater | Startsidan | Våld som våld. Död som död. »

15 december 2004

Polisens hundar angriper förarna?

Polisen vill använda elektriska stötar vid dressyr av hundar, vilket är i strid med djurskyddsförordningen

– Vi har i dag svårt att rekrytera hundar, och vi vill behålla de vi har så långt det är möjligt. För att fungera som polishund krävs att hunden har såväl stora resurser och en stark drift. När driften utvecklas till en extrem nivå, och hunden till och med angriper föraren, räcker inte gängse dressyrmetoder. I dessa specialfall vill vi ha möjlighet att använda elhalsband, det handlar kanske om ett tiotal hundar om året, säger Christer Lööf till DN i dag.

Om en polishund försöker angripa eller har angripit sin förare är det nog dags att pensionera hunden från aktiv tjänst eller alternativt låta avliva den. Det låter kanske hårt, men har det gått så långt då kan hunden vara farlig både för föraren och allmänheten. Ett elhalsband är nog inte lösningen på dylika problem. Jag är ingen expert, men spontant känns det som det är fel väg att gå.

Tidigare köpte poliserna hundarna från hundskolan i Sollefteå, de kostade drygt 100.000 kronor – färdigutbildade. Hundskolan i Sollefteå AB gick i konkurs i juli 2002 och nu har ett annat företag tagit över, Iris Hundskolan AB. Nu köper polisen hundar från lokala uppfödare, testar hunden själva och har en egen hundskoleutbildning, huvuddelen förlagd i Karlsborg.

Kanske problemet istället är att deras egen utbildning är sämre? Att de köper hundar av fel uppfödare? Varför behövdes inte el-dressyr tidigare?

Att ge hunden stötar via ett elhalsband skapar inte en grogrund för trygghet och samarbete, vilken hund det än gäller. Visst kan det synas vara enklast att försöka skapa rädsla genom tvångsmetoder och på så sätt dominera hunden via smärta och kraftigt fysiskt obehag, vilket ett elhalsband orsakar hunden utan tvekan. Vore det smärtfritt och ett bra alternativ hade det inte blivit förbjudet.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 15, 2004 12:23 EM