« Tiger på topp | Startsidan | Bloggtreklöver 20 »

13 december 2004

Lucia var ingen skönhet

Lucia

S:ta Lucia är ett italienskt helgon, en kristen jungfru i Siracusa på Sicilien som år 304 led martyrdöden. Då en hednisk yngling förälskat sig i hennes vackra ögon skall hon ha rivit ut dem och skickat ögonen till honom på ett fat. Hon fick enligt legenden både ögon och synen tillbaka av Gud (på avbildningar håller hon ofta ett fat med sina ögon och hon är ögonläkares skyddsgud). Lucia vägrade att sluta tro på Gud och tillbe kristendomen och därför skulle hon straffas och brännas på bål. Men lågorna skadade henne inte och då avrättades hon med ett svärd. Lite ologiskt kanske tycker jag som icke-troende. Kunde Gud skydda henne mot eld kunde h*n väl även skydda henne mot att bli halshuggen. Men det är dumt att ifrågasätta en bra historia ;).

Därför bär vår moderna Lucia ljus i håret. Ljusen symboliserar elden. Det röda sidenbandet runt midja på den vita dräkten symboliserar rinnande blod. Att dräkten är vit ska symbolisera hennes renhet.

Bilden ovan visar att forna tiders Lucia har mycket lite likhet med hur normen numera är hur en Lucia ska se ut. Blond. Vacker. Smärt. Bara det att det arrangeras fröken Lucia-tävlingar säger en hel del tycker jag. Har du varit Lucia? Blev du besviken när du inte valdes? Jag har aldrig varit Lucia. Jag blev aldrig vald eller ens föreslagen :), mörkhårig, alldaglig och framför allt kort i rocken, dessutom kan jag inte ta en ton rätt.

Varför ha val? Varför premiera ett visst utseende? Alla som vill gå med i Lucia-tåget ska få göra det. Det hoppas jag sker på dagis i alla fall. I skolan kan väl Lucia lottas fram bland alla som vill vara Lucia, det vore mer rättvist. En kille som Lucia? En färgad tjej med rastaflätor? En knubbig alldaglig tjej?

Om inte dessa begränsningar i hur en Lucia ska se ut tas bort tycker jag att Lucia liknar mer en arisk Ku Klux Klan-figur, än en symbol för ljus i mörkret. Det är väl andemeningen som räknas? Budskapet? Eftertanken? Sången? Ljuset?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 13, 2004 3:36 EM