« Bloggtreklöver 9 | Startsidan | Dagens bilder »

3 december 2004

Husdjur på hemmet

Vintrosahemmet i Örebro har en papegoja som heter Jakob och en katt som fått det vackra namnet Maja. De lever och bor med de äldre och resultatet har slagit väl ut. Det finns andra exempel där personal tillåts ta med sig sina hundar under arbetspassen och hundarna har genast blivit de boendes kelgrisar. Röster höjs om allergi, ja - men det går alltid att lösa med speciella avdelningar eller på annat sätt, om bara den goda viljan finns.

Oxytocin är ett hormon som frigörs i kroppen när vi berör eller berörs, alltså även när vi kramar och klappar en hund eller en katt. Blodtrycket sjunker. Halterna av sgtresshormonet kortisol minskas. Kroppen mår med andra ord bra. Andra positiva effekter är att ett husdjur engagerar. På Vintrosahemmet har de äldre blivit mer aktiva och drar sig inte lika ofta in till sina egna rum och stängde in sig, utan de vistas oftare i de gemensamma utrymmena där husdjuren finns. Att kunna klappa och prata med ett djur kräver inte att man kan uttala sig väl eller ha något vettigt att säga, det bryr sig inte djuret om. Men för människan kan det vara viktigt.

Miljöpartiet ämnar lämna in en motion som vill klargöra huruvida detta ska bli en rättighet eller om det, som nu, bara kommer att finnas i enstaka ålderdomshem, med ledningens godkännande. Kommer en ny ledning kan det tillståndet dras in misstänker jag. Alla är inte förtjusta i husdjur eller förstår deras positiva inverkan på oss människor.

När jag blir gammal och det blir dags att
läggas in på ett ålderdomshem skulle jag
gärna vilja hamna på ett som har husdjur.
Drömmen vore om det fanns en hund att krama,
klappa och småprata med.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 3, 2004 8:38 FM