« Julmys har fått en ny betydelse | Startsidan | Bloggtreklöver 24 »

21 december 2004

Gambia tystar pressen

I Sverige kan journalister kritisera och granska myndigheterna utan att riskera repressalier. Svenska journalister behöver inte titta sig oroat runt omkring när de är ute på stan eller riskera att bli torterade, fängslade eller dödade av myndigheterna. Det finns dock journalister i Sverige som lever under skyddad identitet och under en hotbild, för att de exempelvis har grävt och skrivit om Hells Angels eller högerextremistiska krafter.

Deyda Hydara, 58, journalist och pressfrihetsförespråkare, sköts till döds med tre skott mot huvudet när han lämnade sitt kontor i Banjul i Gambia i torsdag, uppger Reportar utan gränser – skriver Journalisten.nu.

I Gambia står inte pressfriheten högt på agendan. Parlamentet har antagit en lag som innebär att journalister som döms för ärekränkning eller uppvigling kan dömas till långa fängelsestraff. Vad som är ärekränkning eller uppvigling antar jag kan tolkas ganska valfritt av Gambias styrande. Numera är fem gånger dyrare att driva en tidning i Gambia, anledningen är inte svår att gissa varför denna lag tillkommit.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 21, 2004 5:50 FM