« Gammal skåpmat | Startsidan | Internet går under 2006 »

22 oktober 2004

Vardagsbrottslighet

Vardagsbrottslighet, ett ord som inte känns bra på tungan. Det finns inte ens i ordboken, än. Men det lär hamna där tillsammans med orden vardagsvåld, vardagsverklighet, vardagsproblem och vardagsföreteelse m.fl ord som bygger på grundordet vardag.

Vardagsbrottslighet som seriestölder i villor och sommarstugor, samt bilinbrott har ökat. Enligt DN kom det stora genombrottet på vardagsbrottslighet 1997 då kravet på visum avskaffades för Estland, Lettland och Litauen. Tidigare kunde tullen stoppa en person om det kunde påvisas att personen inte hade tillräckligt med pengar till uppehälle och returbiljett, numera hindrar EU:s regler detta – vilket ger rörelsfrihet för många, men missbrukas av en minoritet.

En granne som bor 500 meter fågelvägen från oss hade inbrott i somras. Det skedde när de låg och sov. Det måste vara en otrevlig känsla att vakna och inse att någon eller några främmande människor har länsat huset under natten. Det har faktiskt varit en veritabel stöldvåg här i trakterna. En kille, någon kilometer bort, vaknade när de rumsterade omkring i huset och lyckades jaga ut dem. Han fick sig en och annan vinge, men som tur var skadades han inte allvarligt. Han hann se att bilen som användes hade registreringsskyltar från en baltstat. Denna bil sågs i somras köra omkring på nätterna med maskerade män både som förare och passagerare.

Det ryktas om att en bonde några mil bort utnyttjar svart arbetskraft från öst, för en mycket, mycket ringa penning. Att de sedan extraknäckar och drygar ut lönen via stöldturneér på nätterna struntar han i, säger somliga. Nu låter jag som Fox News – somliga säger :).

Det tråkiga är att detta inte bra drabbar brottsoffren utan även alla hederliga människor från dessa länder som kommer till Sverige för att arbeta för brödfödan.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 22, 2004 5:50 FM