« Duktigt Posten! | Startsidan | SL:s nya grafiska profil »
13 oktober 2004
Riksdagsbloggar
Nu är det varit motiondags i riksdagen. Ledamöterna springer fram- och tillbaks och lämnar in motioner, om ditt och datt. När jag motionerar går jag med stavar. Men det är inte det de sysslar med :), de framställer förslag som sedan ska diskuteras och kanske eventuellt antas i riksdagen. Innan dess kanske de har suttit på sin kammare och filat på motionen, eller rättare sagt motionerna för många verkar de vara.
Vad riksdagsledamöterna gör under övriga året har jag lite dålig koll över. Varje gång när plenisalen panoreras i olika nyhetsinslag så ser den tämligen öde ut. Den som står i talarstolen och pläderar, verkar ofta tala inför tomma intet. När det ska röstas om något är det rusningsdags i riksdagen, men även där har jag förstått att det missas att delta. Hur skulle det se ut om riksdagens ledamöter skulle åläggas att blogga? Ponera att 49 skulle kunna tänka sig att vilja bli aktiva bloggare. Men hur skulle det se ut hos de övriga, skulle det eka tomt i resterande riksdagsledamöters bloggar?
Moderaten Tobias Billström har lämnat in en motion om att riksdagens webbplats skulle bli en blogg.
"Det är viktigt att värna och utveckla vårt lands demokrati. Riksdagens ledamöter har ett ansvar för att granska och låta sig granskas. Vi måste på alla sätt öppna upp riksdagen för ny teknik och bejaka de olika uttrycksformer som i dag finns tillgängliga. Därför bör riksdagens hemsida kompletteras med en blogg-funktion."
Långt, långt ifrån den visionen av nätets potential som fanns 1996.
Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet, sa Ines Uusman 12 maj 1996, då IT-ansvarig minister.
För att återgå till riksdagsbloggarna. Riksdagens hemsida skulle kunna förbättras och varje riksdagsledamot skulle kunna ha en personlig sida där de presenterar sig lite mer utförligt vad de står politiskt, vilka sakfrågor som de tycker är viktiga, information om vad de har på sin agenda, information vad de drivit igenom, länkar till de motioner de lagt in, länkar till filmsnuttar som visar när de har debatterat eller svarat på frågor i talarstolen och annat smått och gott, inte bara som nu bara med en bild. Dessutom tycker jag att riksdagens hemsida är lite svårnavigerad och uppmuntrar inte till vardagsbruk, minst sagt.
Men jag har svårt att se mig framför mig 349 (eller hur många de nu är) riksdagsledamöter skriva blog på riksdagens hemsida. Jag skulle föredra att de var mer fysiskt deltagande i riksdagens arbete. Hellre fysisk närvaro än digital dito.
Jag kan ju föreställa mig hur det skulle kunna se ut i kommentarerna i bloggarna. Kiss och bajs-mentaliteten jag och andra stundtals stöter på ute på nätet lär antagligen bli än mer frekvent i riksdagsbloggarna. Inte bara det, utan alla missnöjda knäppgökar skulle säkert hitta dit och lägga in spaminlägg om ditt och datt. Hur många kommentarer skulle vara seriöst menade? Vem ska hantera och moderera alla inlägg? Vem ska avgöra vad som ska tas bort? C E N C U R skulle vara ett ord som ofta skulle användas, när ett inlägg har tagits bort. Röster skulle höjas att ett modererat riksdagsforum skulle vara ett brott mot yttrandefriheten. Jag kan redan se mig rubrikerna framför mig i media :-). Jag tror inte att Tobias Billström har en susning om hur det kan se ut på nätet, i gästböcker, på anslagstavlor, i forum, i diskussionsgrupper på News och i andra fora.
Nej, jag tror inte på idén att bloggar skulle ge ökad demokrati. Tanken däremot att vi alla via web-cams skulle kunna följa debatterna (och de ledamöter som inte finns fysiskt på plats skulle kunna delta i debatterna via web-cams) och att vi genom ett elektroniskt id-kort skulle kunna rösta via datorn i många av de demokratiska beslut som tas i riksdagen är däremot något jag tycker vore en bra idé. Det skulle vara demokrati. Att det inte finns en speciell TV-kanal som har till uppgift att live-sända riksdagens debatter i ur och skur är något som jag har saknat. En slags TV-tablå skulle då finnas på riksdagens sajt där medborgarna skulle få preliminära tider på när och vilka debatter som ska kablas ut.
// Annica Tiger
Annica Tiger oktober 13, 2004 5:16 FM