« Mer stake i sig | Startsidan | Svensk TV 50 år »

28 oktober 2004

C-vitamin i trosan

Lindex lanserar en ny trosa. I sitt pressmeddelande skriver de, enligt Ica-Kuriren:
I stället för en frukt eller ett glas juice räcker det med att ta på sig underkläderna på morgonen och du får ditt C-vitaminbehov tillfredsställt! Materialet är utvecklat i Japan och tillverkas med mikropartiklar av acerol, som är rikt på naturliga C-vitaminer och noggrant utvalda essentiella oljor. När tyget kommer i kontakt med huden absorberas C-vitaminerna och ger en total känsla av välbefinnande hela vägen inifrån.

Lindex anger att effekten kvarstår i tio tvättar. Vad trosan kommer att kosta framgår inte, men en trosa används bara en dag (default hoppas jag) och alltså skulle det vara billigare att ta en frukt eller ett glas juice varje morgon, än att köpa nya trosor var tionde dag.

Målgruppen är kvinnor, ja – det finns väl en och annan transa också som föredrar trosor :) och kvinnor brukar vara ganska duktiga på att äta frukt eller grönsaker, så detta kan väl anses höra till avdelningen onödiga produkter? Eller kommer kvinnor att köpa konceptet med hull och hår?

Däremot är det sämre med järntillförseln hos kvinnor rent generellt och jag har svårt att se mig trosor med tillskott av järn. Jo, jag kan se framför mig de kalsonger med rostränder jag har sett en och annan gång i mitt liv :))), men det är nog inte sådant järntillskott som vore önskvärt. Matsmältningen sker i tarmen, C-vitamin behövs visserligen för att hjälpa till att ta upp järnet i maten – men upptaget sker i tarmen och det är där C-vitaminet behövs och inte i underlivet.

På tal om huden. Nutritionisten på Stockholms läns landsting som citerades i artikeln trodde inte att C-vitaminet från trosan kan distribueras mer än någon millimeter in i huden. Jag är ingen läkare lägger jag in som en Brasklapp, men visst kan ämnen absorberas via huden. Jag tänker på nikotin-plåster, östrogen-plåster och testosteron som kan appliceras via en gelé som smörjs in på huden. Jag har ofta funderat på alla krämer vi brukar smörja in oss med, solkrämer och hudkrämer. Hur mycket av detta tar sig in i blodomloppet och in i cellerna? Mer än vad man kanske kan tro?

BTW - Ica-Kuriren har kaxat till sig ordentligt. Jag är ingen läsare av den tidningen, jag läste den senast runt 1980-talet och jag har alltid förknippat Ica-Kuriren med bilden av en klämkäck, förklädesprydd, välfriserad hemmafru, med stekpannan i högsta hugg – redo att hugga in på alla recept och ta del av alla husmorstips som tidningen då bestod av, i mina ögon. En extreme makeover verkar tidningen ha genomgått. Det måste vara Cissis förtjänst?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 28, 2004 5:17 EM