« Pengar fixar ett OS? | Startsidan | Det ska böjas i tid, »

20 augusti 2004

Tivoli inte kul för alla

När ett tivoli kommer till stan är det ofta en stor händelse i barnaögon. Vilket barn älskar inte att åka karuseller? Vi vuxna gläds åt barnens glädje, strosar runt kanske köper en lott eller spelar på en tombola. De flesta funderar nog inte över säkerheten på de uppmonterade karusellerna eller personalens arbetsvillkor.

Vad döljer sig bakom fasaden? Importerad arbetskraft som får jobba upp till 30 timmar i sträck utan sömn. Hur kan säkerheten garanteras? En trött människa tenderar att göra fler misstag än en utvilad. Tänk om en bult inte skruvas åt tillräckligt eller en sprintsäkring missas att monteras av en utmattad tivoliarbetare? För att inte tala om säkerheten på våra vägar när dessa ambulerande tivolin körs vidare till nästa plats på långtradare, vars chaufförer inte sovit på 30 timmar.

Jag såg uppföljningen i Uppdrag Granskning i går angående Bengts nöjespark. Innan utvidgningen av EU var ägaren till tivolit tvungen att skicka in underlag till Migrationsverket och arbetsförmedlingen för att få anställa dessa polacker som utnyttjades å det grövsta. I dessa underlag såg allt så tjusigt och tillrättalagt ut, intyg om att kollektivavtal gäller för de anställda, 40 timmar arbetstid i veckan, ordnat boende i husvagn och 13 000 i månadslön. Med dessa uppgifter i handen gav givetvis alla myndigheter klartecken till anställningarna.

Hur det såg ut i verkligheten vittnade många polacker om i programmet i går. Arbetsveckor på 80-120 timmar, arbetspass på 30 timmar i sträck utan sömn, en lön som låg på runt 1200 i veckan, dålig mat (2500 kronor i veckan skulle räcka till 25 personer), de fick sova i karusellerna (när de nu fick möjlighet att sova), hot om våld om de inte gjorde som ägaren ville, ibland uteblev betalningen helt, de som var "bråkiga" enligt ägaren kunde dumpas mitt ute i ödemarken och den lön som de hade rätt till att få kunde de se sig efter i himlen om.

Polisanmälningar som gjordes angående missförhållandena tog inte polis eller åklagare tag i och de lades ned utan att ens förundersökningar inleddes. Frågan kommer med automatik, hade så skett om det gällt en svensk som gjort en liknande polisanmälan? Många panka polacker har via det polska konsulatet hjälpts att få en biljett så de kunnat resa hem till Polen. Polska konsulatet har gått ut med varningar till polackerna i deras hemland att inte ta dessa jobb. Men är man tillräckligt desperat så lyssnar man nog inte på sådana varningar? Arbetslösheten är stor i Polen.

Detta pågick i flera år utan att någon reagerade, varken facket eller länsarbetsförmedligen, tills häromåret. Men deras försök då att stoppa denna import av billig arbetskraft till tivolin är utan verkan numera. Efter östländernas EU-inträde så finns det väldigt lite som kan stoppa utnyttjandet av importerad arbetskraft. Liberalt och bra, i somligas ögon. Social dumping säger jag. Alla som jobbar i Sverige ska ha avtalsenlig lön och omfattas av kollektivavtal. Ingen ska utnyttjas. Men jag är inte dummare än tåget att jag förstår att detta är den nya given för giriga företagare som ser ett sätt att maximera sin vinst genom att få billig arbetskraft. Nu handlade det om tivolin. Jag är övertygad om att det finns fler branscher, exempelvis byggföretag, städfirmor, hembiträden, barnflickor, restaurangarbetare och många fler branscher som redan utnyttjar detta eller kommer att så göra framledes.

Jag är orolig för utvecklingen.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 20, 2004 3:28 EM