« Yahoo Toolbar | Startsidan | Manhunt »

9 augusti 2004

Syndabockar har utsetts

Ja, nu är alla semesterfirande rymlingar tillbaka från semestern. Inte för att jag tror att de hann njuta speciellt mycket av "ledigheten".

Nu ska det hållas hålla räfst- och rättarting. En syndabock ska hittas, gärna flera. Oppositionen krävde justitieministerns Thomas Bodström avgång. Varför situationen skulle bli bättre av det förstår jag inte. Men det drevet har tydligen tystnad.

I dag var kriminalvårdenschefen Lena Häll Eriksson hos justitieministern och lade fram en handlingsplan hur framtida rymningar ska kunna förhindras, bland annat då genom att säkerheten inom kriminalvården ska öka. Varför har inte denna handlingsplan framkommit tidigare? Det verkar lite panik över det hela. Men hon kan vara lugn, hon får stanna kvar som chef för kriminalvården.

Tre områden bedöms som viktiga. Det första är att fängelserna ska få ett bättre skalskydd. Det ska bli svårare att ta sig in och ut ur våra anstalter, högre murar och stängsel, samt förbättrad nyckelhantering och rutiner. Men skulle detta inte ha skett för länge, länge sedan?

Det andra gäller fångarna. Bättre riskbedömningar ska göras av fångarna. Borde inte denna kontroll ha skett och ske fortlöpande? Det kan väl inte vara en nyhet för kriminalvårdenschefen och anstaltsledningarna att en del fångar är mer rymningsbenägna än andra? De kan väl inte vara helt ovetande om vilka som bör anses som farliga och vilka som inte ska få "prata ihop sig", det vill säga ska umgås inom anstalten+

Saxat ur artikeln i DN:
– Det har visat sig vara ett problem i kriminalvården att personal är korrumperad. Korruptionen är det som jag blivit mest chockad över och jag har en känsla av att den är större än vad jag tidigare trodde, säger Lena Häll Eriksson.

Ny kommer vi till syndabockarna som jag ser det. Sparka nedåt och slicka uppåt. Det tredje är uppenbarligen att stävja korruptionen hos de anställda. Varför stigmatisera en hel yrkeskår? Några rötägg ska väl inte göra att hela kåren stämplas? Ansvaret ligger hos dem som anställer personalen. Bättre kontroll av de anställda, det är väl ett krav som jag hoppas inte är nytt. En väktare kollas grundligt innan anställning, en kriminalvårdare ska väl kollas minst lika grundligt anser jag.

Bättre utbildning (nu verkar folk plockas från gatan för att jobba som semestervikarier). Utbildningen har alltså med andra ord inte varit bra tidigare. Kompetensutveckling av personalen är en självklarhet och frågan kommer med automatik; har de inte haft det förut?

Bättre betalt är en självklarhet och borde väl redan vara framförhandlat, klappat och klart. Bättre arbetsvillkor för de anställda. Varför har de inte förbättrats tidigare? A och O är personal som trivs med sina kollegor och sina arbetsuppgifter, då blir de motiverade och gör ett bättre jobb.

Bättre chefer är nog inget som skulle skada. Jag har hört vissa i chefspositioner från både Hall och Norrtäljeanstalten som uttalat sig i media och jag har nästan blivit mörkrädd, dels över deras nonchalans och okunskap om sin egen anstalt. Vadå? Dörren går inåt. Inget hinder framför dörren. Bara att backa in i dörren med en bil och så var det fritt fram. Nej, vi har inte tänkt den tanken att detta skulle kunna ske.

Nej, jag känner ingen som jobbar inom kriminalvården. Jag har inga planer på att själv börja jobba där. Men jag ogillar när en hel arbetskår blir schavotterade på detta sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 9, 2004 8:39 EM