« Jobb som astrolog | Startsidan | Pengar fixar ett OS? »

19 augusti 2004

Surströmmingspremiär

Den tredje torsdagen i augusti månad, alltså i dag, är det surströmmingspremiär. En omtvistad "delikatess". En öppnad surströmmingsburk sprider en otäck odör, det håller nog de flesta med om – även den mest inbitna surströmmingsentusiast måste ju tycka det, annars skulle inte så många välja att äta den utomhus. I fjol såldes det fler surströmmingsburkar söder om Dalälven än vad som såldes norrut. Inflyttade norrlänningar ser jag som den enda förklaring till detta fenomen. Men jag kan ha fel. På http://www.surstromming.se/ hittar du mycket information om syrad strömming, som surströmmingen egentligen heter.

Jag har genomlidit många surströmmingspremiärer i min ungdom, både min mor och far kommer från Norrland och jag själv är född i Boden. Jag rymde ofta hemifrån när surströmmingsburkarna skulle till att öppnas. Jag tycker surströmming luktar fasansfullt illa. Jag har aldrig själv ätit surströmming. Rutten och stinkande fisk. Oätbart! Till mitt försvar ska jag väl tillstå att jag inte heller äter ostar som stinker. Dagen efter en surströmmingsskiva hade också sina nackdelar minns jag, med tanke på hur det luktade i ett visst rum efter att festdeltagarna besökt det på morgonen.

Mina principer när det gäller vad som är ätbart är:

1. Mat ska inte lukta illa. Mat ska lukta fräscht.
2. Mat ska se ätbar ut. Helstekt bläckfisk, no-way.
3. Mat ska inte vara levande när det intas, ex. ostron.
4. Husdjur är inte mat. Äta hund? Otänkbart.
5. Andra exotiska djur som ormar, skorpioner, grodor, apor eller vad folk kan tänkas tyckas vara ätbart är inte mat i mina ögon.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 19, 2004 5:15 EM