« Manhunt | Startsidan | Tidernas största trafikolycka »

10 augusti 2004

Sharafs hjältar

Sharafs hjältar är ett nätverk för unga killar som vill bryta sig ur tvånget att leva upp till sin kulturs hedersbegrepp. Ett mycket bra initiativ och välbehövligt.

Det sägs att det är svårt att lära gamla hundar att sitta och det ordspråket har säkert sin bäring. Men unga valpar, läs killar, är lättare att nå fram till. Vilken bror vill döda sin syster? Vilken bror törs säga fadern emot i detta fall? En konfliktfull situation för en ung kille. Så även de unga killarna behöver stöd och råd. De ska inte glömmas bort, även om flickorna av naturliga skäl är de som drabbas värst av hedersmord, könsstympning och tvång att bära slöja.

Hemsidan Elektra finns tillgänglig på olika språk vilket är bra. Här finns information om hederskulturen, information om vilka rättigheter ungdomar har i Sverige, råd vart de som behöver hjälp kan vända sig och mycket annat.

Många kvinnliga nätverk och organisationer samarbeter med Elektra. Till min glädje såg jag att ett manligt nätverk är med och stödjer projektet, Mansjouren. Fler behövs!

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 10, 2004 7:59 FM