« Rea på XP, men ej i Sverige | Startsidan | Omvänd antisemitism »

1 augusti 2004

Habbo kan bli kostsamt

Kolla vilka barnsajter ditt eller dina barn besöker och registrerar sig som användare hos, annars kan det bli en obehaglig överraskning i form av dyra mobilräkningar. Att lura av barn pengar är ett oskick. Barn förstår ofta inte konsekvenserna av sina handlingar. Jag har alltid trott att det som gäller är att företag inte får ingå avtal med minderåriga, men det verkar åsidosättas med råge.

Barnsajten Habbo, som drivs av företaget Sulake, är ett bra exempel på hur barn kan luras att konsumera mer än tänkt. Sajten bygger på att barnen ska köpa Habbo-mynt, vilket de gör via ett sms på mobilen och varje sms kostar 15 kronor. För dessa virtuella pengar kan de sedan köpa virtuella möbler och husdjur. De måste betala även för att hoppa i hotellets bad. Hoppa i hotellets bad? Men hallå! Habbo har en maxgräns för köp på 420 kronor i månaden per mobil. Bara det tycker jag är en hög summa när det gäller målgruppen barn. Det är lätt att komma över denna maxgräns om barnet börjar låna andras mobiler för inköp av mynt.

Konsumentverket får en hel del anmälningar från föräldrar, vars barn har lurats att spendera orimligt mycket pengar. De sajter som har flest anmälningar är Playahead, Snuttis, Stallet och Habbo.

Playahead har jag skrivit om förut. Då handlade det om att ungdomar lånade butikers telefoner under falska förevändningar för ringa till Playahead. I höstas bröt sig några barn in i Täbys badhus för att ringa från nödtelefonen till sajten Playahead och slutnotan där blev 120 000 kronor. Då har något gått snett tycker jag. Det ligger pengar i detta med andra ord. Mycket pengar. Det kommer att komma fler och fler liknande sajter på nätet. Där det finns chans att tjäna pengar dyker oseriösa företag upp som gubben i lådan. Det är en formidabel guldgruva för oseriösa företag, vilket svärtar ned de seriösa aktörer som finns.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 1, 2004 6:25 EM