« Efterlängtat guld | Startsidan | Dokumentärprogram »

24 augusti 2004

Dålig affärsmoral?

Konsultbolag i Stockholm tog fram modemkaparprogram. Hur rymligt samvete får man ha? Jag tycker att denna man som artikeln i Computer Sweden handlar om verkar ha ett ovanligt rymligt samvete, om han har något alls.

Jag har väldigt svårt att tro på att han inte visste vad han gjorde. Jag har svårt att tro att en programmera kan bygga ett program i blindo utan att i början veta vad målet med programmeringen är. Uppdragsgivaren var en av de större porrkoncernerna, bara det är en varningsklocka för de flesta seriösa programmerare antar jag. Första versionen av programmet var en riktig applikation med dialogfönster, installation med Windows vanliga installer och ett grafiskt användargränssnitt (GUI).

När sedan uppdragsgivaren krävde ett osynligt GUI där användaren inte skulle märka någonting borde varningsklockorna börjar ringa hejvilt och programmeraren bör ha förstått varthän det barkade. Att då fortsätta med jobbet och sedan i efterhand påstå att han blivit lurad är ganska magstarkt, speciellt med tanke på att Sverker Olofsson tog upp problematiken med modemkaparprogram i Plus och att då uppdragsgivaren krävde att en omprogrammering av applikationen. I den nya versionen raderades inte längre den vanliga modemanslutningen utan den nya skapades i stället vid sidan om och aktiverades när användaren gått in på en av kundens hemsidor.

Antingen är killen pantad eller så ljuger han som en häst travar – eller så är han sur att han alternativt (om det nu finns en sådan) firmaägaren inte krävde tillräckligt med betalt. Att programmera en applikation som raderar den vanliga modemanslutningen och inte förstå syftet med detta är en ekvation som inte går ihop. Conny eller vad han nu heter skryter dessutom ganska ohämmat i artikeln och påstår sig vara smartare än smartast. Kompetensen för att skapa en uppringare finns på de flesta IT-företag, det är bara det att de flesta IT-företag inte skulle ha tillåtit sig att göra applikationen åt en sådan tvivelaktig kund misstänker jag.

Olagligt eller inte? Det kan inte jag avgöra som lekman. Men jag tycker nog att det tangerar gränsen och den här Conny kanske skulle kontakta polisen istället för att "skryta" i pressen med sin medverkan i att ta fram ett modemkaparprogram, som orsakat så mycket lidande och tyvärr kostnader för ovana surfare. Det är inte bara porrsurfare som lurats, om nu någon skulle tycka att de får skylla sig själva.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 24, 2004 5:11 FM