« Trojan farlig för nyfikna | Startsidan | Bugg-fix »

5 augusti 2004

Avreglerad elmarknad

Vattenfall redovisar en vinst på sju miljarder, en ökning med tjugo procent sedan förra året (Patrik kommenterade i går att en stor del kommer från Tyskland). Vattenfall påstår att det måste regna mer i sommar om elen ska bli billigare. Underlig kommentar efter århundradets sämsta sommar. Räkna med höga priser i vinter då med andra ord. Förra vintern fick vi rena rama chockräkningar i brevlådan, varje gång elräkningen kom var det en pina att öppna kuvertet. Elräkningen har aldrig någonsin varit så höga. Allt går inte att skylla på ökad skatt, nätavgifter eller avgifter för elcertifikat.

Elbörsen sätter priset säger Vattenfall. Därför kan de inte sälja el till lägre pris. Men om Vattenfall nu i mångt och mycket producerar elen själv och till ett bra mycket billigare pris än vad Elbörsen säljer det för, varför inte låta deras kunder få elen direkt utan att gå via Gå (Elbörsen)? Då skulle det verkligen bli en marknadskonkurrens till kundernas fördel, i alla fall i mina ögon. Men vem styr prissättningen av elen på Elbörsen? Tillgång och efterfrågan? Marknadskrafterna som det så fint heter? De som äger Elbörsen? Vattenfall är en av delägarna. Hur kan marknaden vara fri och oreglerad om alla handlar och säljer via ett enda företag och en del aktörer dessutom är delägare i Elbörsen? I mina ögon, som lekman och konsument, är det inte helt klockrent hur detta funkar och om det verkligen gynnar mig som konsument.

Jag läste på www.analyskritik.press.se att flera stora elproducenter (bland annat då Vattenfall) misstänktes år 2002 för att ha manipulerat kurserna på elbörsen för att på så sätt driva upp priset för de vanliga slutkunderna - villaägare och företag i Sverige. Följ gärna länken för på denna sida fanns det mycket intressant fakta och information om hur det var innan avregleringen och hur det fungerar (eller inte fungerar kanske jag ska skriva) nu. Även om kanske många inte är intresserad av detta ämne, misstänker jag att en del kanske blir det efter att ha läst vad som står på deras hemsida.

Saxat ur artikeln jag länkar till ovan:
Enligt Finansinspektionen och dess norska motsvarighet Kredittilsynet har de stora skandinaviska elproducenterna manipulerat priserna på den nordiska elbörsen Nordpool. Tillvägagångssättet har varit att att elproducenterna undanhållit el på spotmarknaden innan priset sätts vid 13.00–14.00-tiden och på sätt har priset blivit högre.

Vad motsäger att så inte sker även i dag?

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 5, 2004 5:44 FM